Чи дозволять Національній поліції користуватися електрошокером

01 травня 2021, 18:52
Власник сторінки
Журналіст
0
30
Чи дозволять Національній поліції користуватися електрошокером

Внесення змін до Закону

Верховна рада України на позачерговому засіданні 29 квітня відхилила законопроект № 4375  про внесення змін до Закону України « Про Національну поліцію» ст. 45.,який передбачає розширення повноважень  поліцїї.

Даним  законопроектом передбачено розширити повноваження Національній поліції на виконання електрошокерів. Через недосконалість законодавства поліція не може на повну міру використовувати шокери. Нажаль коли відбувається напад на поліцейського,або злісна непокора з нападом на поліцейського застосовується вогнепальна зброя. Тому вирористання електрошокерів буде оптимальною дією під час затримання осіб які вчинили адміністративні правопорушення та чинять фізичний опір поліцейським – кажуть в МВС України.

Чутки про внесення змін до Закону України « Про національну поліцію», ст. 45, поширювалися ще рік тому.  Кабінет міністрів тоді запропонував розширити повноваження Національній поліції на використання шокерів.  Насамперед дана стаття уже дозволяла використання шокерів у двух випадках передбачено п. 6 даного закону електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії застосовуються для:
а) відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною;
б) відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров’ю особи чи поліцейського. Чим по суті відрізняється законопроект № 4375,  від діючого?  Наразі поліцейські можуть використовувати для самозахисту як і зброю так , і шокери. Натомість законопроект передбачає використання шокерів за адміністративні правопорушення.Проєкт   закону передбачав  дозвіл  використання електрошокерів  у таких випадках:
затримання людини, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і фізично протидіє поліцейському;
затримання людини, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
затримання людини, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.

Наскільки це небезпечно для громадян?. Насамперед  існує  ряд проти показать за яких не можна використовувати шокери.  Законопроект не прийнято, але Національна поліція вже закупила електрошокерів загальною вартістю 33 млн. 

29 квітня депутати повністю відхили законопроект. Голосів не вистачило, навіть, для підготовки на повторне читання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.