Аспекти польського впливу на Вінничині

18 лютого 2021, 11:26
Власник сторінки
0
13

Аспекти польського впливу на Вінничині

А чи відомо Вінничанам про потужне польське лобі в їх рідному місті? Давайте розберемось в ситуації. Мене, як молодого незалежного журналіста, після презентації, в листопаді минулого року, в центрі міста виставки про польсько-український союз 1920 року, який акцентує увагу на спільності історії Республіки Польщі та України, зацікавило питання: «Яка роль Республіки Польща у розвитку Вінниччини?». Саме тому я поспілкувався із деякими громадськими активістами та провів аналіз інтернет-ресурсів, посилання на деякі із них я залишатиму в тексті статті.

Виявляється, що уособленням всього польського на теренах Вінницької області є Генеральне консульство Республіки Польща на чолі із паном Дамяном Цярцінським, яке, як виявляється, має досить потужні важелі впливу для реалізації польської зовнішньої політики на теренах Поділля.

Давайте розмірковувати, на просторах інтернету можна знайти вдосталь інформації про співпрацю представників ГК РП у м.Вінниця із місцевими впливовими особами. Наприклад, частими гостями на всіх виставках та держаних святах, які організовуються консульською установою є директор комунального підприємства Олександр Федоришен, директор архіву Юрій Легун, деякі депутати усіх рівнів та представники польських національно-культурних товарицтв. Ці особи та організації, фактично, допомагають реалізовувати Генеральному консульству РП політику своєї держави на теренах Поділля, однак давайте по порядку.

Досить цікава особа Легун Юрій Вікторович, директор Державного архіву Вінницької області, який виступає з вітальним словом ледь не на кожному публічному заході, які організовує ГК РП у м.Вінниця. Його участь в системі визначається всебічною допомогою польському інституту національної пам’яті Республіки Польща у пошуковій роботі щодо злочинів колишньої радянської влади проти польського народу, і разом з тим надає доступ до історичних документів, на підставі яких можливо повернути у власніть польському народові деякі пам’ятки культури. Наприклад, нещодавно рішенням Вінницької обласної ради було передано на баланс Кам’янець-Подільської дієцезії Костел Непорочного зачаття Діви Марії у с.Іванів неподалік Вінниці, та частину приміщень самого державного архіву (посилання на статті нижче). Зокрема, важливо не це, а його інша сторона, яка полягає в сприянні за винагороду віднайти всім бажаючим польське коріння (навіть коли його там і не має) для отримання т.зв. «карти поляка». Вся схема відбувається завдяки співпраці деяких співробітників із Центру генеалогії Вінниці з Державним архівом Вінницької області. Крім того, варто розуміти, що Ю. Легун також має зв’язки із представниками адміністрації та місцевої влади через свого батька, який є досить впливовим бізнесменом в області. В результаті вимальовується цілком зрозуміла зацікавленість представників польського консульства у спілкуванні із зазначеною особою. Ось підтвердження передачі культурних пам’яток:

  1. Закінчуючи своє невелике розслідування, я хотів своїм читачам показати, що зовнішній вплив на Україну здійснюється не тільки з країни агресора, а й від наших західних сусідів. Тому потрібно дивитись на речі такими як вони є насправді і аналізувати ті події, які відбуваються у нашій державі. Мушу зазначити що є досить цікавих моментів про точений вплив Республіки Польща на процеси які відбуваються у Вінницькій області. Я впевнений, що якщо зайнятись цією справою професійно, то можна знайти чимало цікавого і про інших громадян України, які не гребують «підзаробити бонусів» від сусідньої країни, а таких осіб, як виявилось, чимало.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.