Ніяких гарантій!

21 січня 2021, 18:42
Власник сторінки
соціальний експерт
2
176

Влада не гарантує збереження пенсійних накопичень


Ніяких гарантій - експерт жорстко розкритикував накопичувальну пенсійну систему

Накопичувальна пенсійна система, проєкти про введення якої зареєстровані у Верховній Раді, не гарантує збереження грошей.

Про це в ефірі каналу "Україна 24" сказав експерт з питань соцполітики Андрій Павловський.

"Проблема в тому, що зараз пропонується накопичувальна система, і вона не дає гарантій збереження пенсійних накопичень. Тим більше, що зараз невдалий час - після пандемії, економічної кризи в Україні не можна робити такі кроки й впроваджувати накопичувальну систему, про що неодноразово попереджали представники міжнародних фінансових інституцій, зокрема й МВФ, Світового банку. Вони неодноразово зверталися до керівництва країни не поспішати", - сказав Павловський

0:00 / 6:46

Експерт спрогнозував, за яких обставин можна спробувати ввести накопичувальну систему.

"Якщо ми до 2022 року подолаємо всі проблеми з пандемією, кризою, у нас почнеться економічний розвиток, тоді можна ризикнути зробити перші кроки. І то було б розумно, щоб уряд спочатку впровадив як експеримент для певної категорії громадян. У рамках Пенсійного фонду можна створити накопичувальні рахунки й подивитися, як працює система. Якщо вона буде успішною, то можна запропонувати й для інших", - вважає Павловський.

Експерт навів як приклад ситуацію, коли фонд не виконав своїх зобов'язань, і розкритикував один із запропонованих законопроєктів.

"Є корпоративний фонд Нацбанку, але там з 2015 року триває слідство СБУ, що гроші, які там накопичувалися, виводилися в офшори - близько 600 млн зникло з цього фонду в невідомому напрямку. Повинно бути жорстке держрегулювання і контроль, і гарантія від держави. Та система, яка пропонується в зареєстрованому законопроєкті Третьякової (нардеп від "Слуги народу" - ред.), відкрито лобіює інтереси приватних страхових компаній і фондів, і робиться це в інтересах людей, які поживилися з розорення українських банків, тепер вони хочуть поживитися з пенсійних накопичень", - сказав Павловський.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкти №2683, №4408 і №4408-1 про введення обов'язкових накопичувальних пенсій і професійної накопичувальної системи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: накопитель,пенсия,гарантии
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.