Чи був взагалі терорист?

24 липня 2020, 09:54
Власник сторінки
политолог
6
3897
Чи був взагалі терорист?

Дуже прості питання: то терорист узагалі був? І захоплення автобуса? І заручники?


Там було дуже багато абсолютно диких нестиковок. Таких можна виділити понад сотню. Але більшість через недомовки влади поки не є остаточно встановленими. Тому зупинюся лише на тих, які для мене вже остаточні. Але мені скажуть: де ж гарантія, що зманіпульований психічно нестабільний індивід не почне діяти не за сценарієм. Якби це справді був психічно хворий терорист, щось впевнено прогнозувати дійсно було б важко. А хто вам сказав, що все було саме так? Доки був мізер інформації, я й сам був переконаний, що це неадекват. А зараз - ні. Висновки ми робили з його маніфестів-вимог. Там безумовна шиза. А те, що ці повідомлення він надсилав у вигляді скрінів попередньо підготованих текстів? Не писав, не відправляв щось архівоване, а тільки скріни, в які вже не можна внести змін. Може нам умисно написали такі шизофренічні звернення, щоб привести до запланованого висновку?

Його книгу я таки читати не став (навіть не знаю, чи вона доступна), але кілька уривків з неї, які опубліковані, свідчать про нарцисизм та захоплення "кримінальною романтикою". І не більше. Чи можна таку людину не маніпулятивно підштовхнути до злочину (бо тоді справді все могло б піти не так), а чітко наперед з ним домовитися? Особа вже провела 11 років у неволі й, що показово, сидів двічі. Тобто страху й неприйняття втрати волі в нього нема. Є люди, які якраз на волі почувають себе не в своїй тарілці. А є серед колишніх зеків і ті, кому можна дуже доступно пояснити, чого від нього хочуть і що буде, якщо він відмовиться. Такі люди добре знають, що на зоні за вказівкою адміністрації можуть і опустити, й катувати весь термін, і просто прирізати. А можуть створити тепличні, як для такої особи, умови. З репортажів із Дубно знаємо, що він не був аж надто законослухняним. Чи попався на зброї, наркотиках, чи на інших злочинах, а може просто натисли й доступно все пояснили? Методів удосталь. Щось могли й пообіцяти. Наприклад, мінімальний термін за статтею, психіатричний діагноз та багато іншого. І ще одне - всесвітню славу. Адже так і сталося. Для саме цього індивіда з його нарцисизмом це також аргумент.

Тому "терорист" міг бути липовий. Його могли добре підготувати та дати мінімум зброї. Хтось бачив сліди бойових куль? Якщо й були, це ще теж не аргумент. Максим Кривош відзначався антисистемними поглядами проти держави, шахрайством, але не був помічений у крайній агресії супроти людей. Отже, імовірність того, що "терорист" діяв свідомо за наперед підготованим сценарієм у змові з керівництвом поліції, дуже висока. Кожна наступна година після захоплення автобуса додавала впевненості в цьому. А отже, поліція та влада могли не турбуватися, що щось піде не так і раптом загинуть люди. Особливо після того, як з ним поговорив Зеленський - тоді ставки вже були дуже високими. Показово, що в ті кілька моментів, коли для сторонніх глядачів ситуація мала бути критично страшною, ні поліція, ні самі заручники особливо й не переживали.

Друге питання: чи були заручники? Оскільки автобус був рейсовим, то водій і пару людей точно мали бути випадковими жертвами ситуації. Але чи всі були такими простими та яке співвідношення простих і не дуже простих та випадкових пасажирів? Точно про все це взнати нам буде вкрай важко. Думаю, що в салоні були пару поліцейських або позаштатних співробітників чи підгодованої або зацькованої поліцейської агентури. Без цього лишати ситуацію на Кривоша було б ризиковано. Принаймні міг би нахомутати. Якось дуже вчасно в декого з пасажирів виявилися телефони луцьких журналістів... І атмосферу в салоні хтось мав професійно змоделювати та не допустити паніки. Хтось із невипадкових мав пояснити випадковим, що саме відбувається аби вони "правильно" засвоїли перебіг подій.

Але крім штатних і позаштатних ще є люди, чий зв'язок з органами встановити неймовірно важко. Бо нема офіційний перемичок. Але раптово якась абсолютно дрібна людина, яка торгує в магазинчику на базарі виявляється в числі тих, хто чомусь більше одного разу опинялася в ролі понятого при якихось обшуках... Інша персона попалася на якомусь шахрайстві, а провадження проти неї не відкрили і навіть штрафу не виписали. Саме з таких поліція формує корпус негласної агентури. Ці знають, що відмовляти кураторам не можна за жодних обставин.

Усе це можна якось з часом перевірити, але це дуже складно, а ще й прізвищ, адрес та інших даних про більшість цих заручників нікому надавати не будуть. Кількох засвітили перед камерами. Ці якраз не лише не були наляканими й не перебували в шоковому стані, але й ознак тривоги не виявляли. Ледь не дякували "терористу" за "доброту і ласку". Пару людей могли бути дійсно переляканими й не готовими до такого випробування. Так кількох і відпустили. Ще б перевірити мету поїздки тих людей саме в цьому автобусі - чи дійсно вони за цим маршрутом мали куди й до кого їхати? Але цього вже точно ближчим часом нам не дадуть зробити. А за місяць ніхто з нас про цю подію й не згадає. Тільки перед виборами, коли опоненти слуг будуть атакувати їхнього лідера, в останніх буде ще один краплений, але важливий туз у рукаві. А зараз для найбездумнішої частини електорату ця подія - справжній тріумф їхнього кумира (не Кривоші, звісно, а Зеленського, хоча яка між ними різниця?)

Тому я дуже сильно підозрюю, що пасажири автобуса також були не всі такі прості, як нам повідомляють. Мене навіть більше дивує те, що на скупих кадрах ми взагалі не побачили виявів паніки звільнених, а до того в центрі Луцька не було зафіксовано інцидентів та істерик із родичами заручників. Такі речі неминучі, коли заручники справжні. А тут якось усе тихо. Хоча місто було переповнене журналістами з цілою країни, а подібних кадрів я не побачив, принаймні усе було так непримітно, що не попало в основні випуски новин.. Ніби не лише заручники й поліція, але й рідні добре знали, що нічого страшного трапитися не може, бо все вже вирішено наперед і фінал буде неодмінно позитивним.

Трохи забагато тексту виходить, то я зараз це все опублікую. А потім, якщо встигну, то згадаю ще кілька моментів, які мене особливо зачепили тим, як нас усіх режисери й сценаристи цього дійства вважають за цілковитих ідіотів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Луцк,аналитика,терорист,захват заложников
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.