Якість виконання дорожніх робіт - під контролем підприємств Укравтодору. Знову

10 квітня 2020, 11:48
Власник сторінки
0
37

Моніторинг за станом доріг та якістю дорожніх робіт за 72 млн грн цьогоріч знов здійснюватиме підприємство, підпорядковане Укравтодору. Приватним дорожнім компаніям цей ринок залишається недоступним

Такими є результати аналізу пропозицій учасників публічної закупівлі «Здійснення моніторингу за станом автомобільних доріг та якістю дорожніх робіт», проведеного CoST Ukraine.

Серед учасників – лише підприємства, які належать до сфери управління Укравтодору – ДП «ДерждорНДІ» та ДП «Дорожній контроль якості».

А все тому, що вимоги, викладені в тендерній документації, блокують ринок для більшості представників дорожнього ринку.

Умова, що створює найбільшу перепону та звужує можливість для чесної ринкової конкуренції, залишаючи право на участь лише 2 підпорядкованим Укравтодору підприємствам, це – «досвід виконання аналогічних договорів протягом останніх 3 років на загальну суму, яка становить не менше 30% від вартості предмета закупівлі», а з огляду на вартість контракту – майже 72 млн грн, ця сума сягає близько 21,61 млн грн.

З огляду на те, що з року в рік в Україні роботи та послуги зі здійснення контролю якості та науково-технічного супроводу виконують та надають два державних підприємства, жодна з приватних компаній не може похизуватися таким досвідом, а відтак – стати учасником цієї закупівлі.

Більш того, навіть зазначені 2 підприємства не відповідають встановленим Укравтодором нормам, але не дивлячись на це – все одно допущені до участі в тендері.

Аналіз їхніх пропозицій показав, що ДП «ДерждорНДІ» дещо завищило обсяги виконання робіт і надання послуг за аналогічними договорами, і 3,7% наведених у довідці-підтвердженні договорів не є аналогічними. А це означає, що загальна сума вартості аналогічних договорів за винятком договорів, що не відповідають встановленим вимогам, становитиме 20,96 млн грн, а не 21,78 млн грн, як заявлено в довідці, що, в свою чергу, не відповідає встановленим Укравтодором 30%, а саме 21,61 млн грн.

Неправомірним є і договір оренди обладнання, наданий ДП, адже в договорі не містяться строки, на який він укладається, що регламентовано ст. 284 Господарського кодексу України.

У ході аналізу виникли питання і стосовно допущення до участі в закупівлі ДП «Дорожній контроль якості», адже підприємство дещо перебільшило відповідність кваліфікації свого персоналу вимогам тендерної документації.

Згідно з вимогами, виконавець робіт має підтвердити наявність щонайменше 40 працівників, які мають необхідні знання та досвід – не менше 2 років на посаді інженера у дорожній галузі. Результати аналізу засвідчили, що зазначеним кваліфікаційним вимогам відповідає 38 працівників з 41, вказаних у довідці, а отже троє не можуть бути залучені до надання послуг з контролю якості.

Все це доводить той факт, що документація цих відкритих торгів потребує доопрацювання, щонайменше шляхом включення до переліку послуг щодо аналогічного договору проведення технічного нагляду, що значно розширить коло можливих виконавців робіт.

Крім того, необхідно переглянути опис робіт для надання послуг з моніторингу за станом доріг і контролю якості дорожніх робіт, адже неповний опис складу робіт може призвести до виникнення низки ризиків і недостовірної інтерпретації результатів діяльності переможця даної закупівлі.

Потрібно памятати, що якість виконання підрядниками робіт на 90% залежить від якості тендерної документації, а в частині контролю якості – на всі 100%. А для того, щоб досягти максимальної ефективності виконання робіт та освоєння виділених коштів у співвідношенні «ціна-якість» держава має створити належні умови для всіх учасників ринку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: дороги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.