Зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» сповнені ризиків

17 квітня 2020, 11:09
Власник сторінки
0
53

CoST Ukraine провів оцінку переваг та ризиків нових правил в частині закупівлі додаткових робіт і послуг і попереджає: ризиків більше


З одного боку зміни внесені до п. 5 частини 2 ст. 40 зазначеного закону розширюють можливості замовників на законних підставах здійснювати закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг за переговорною процедурою,  з іншого – вимагають підвищеної уваги до підтвердження обґрунтованості застосування такої процедури. 

Адже за новою редакцією закону замовник має передбачити можливість закупівлі додаткових робіт і послуг ще на стадії укладання первинного договору, а в перспективі – змушений самостійно визначати, які з додаткових робіт чи послуг є аналогічними. 

При цьому, законом не встановлено до чого має бути визначена зазначена аналогія: 
  • до видів робіт або послуг, 
  • до їх найменувань,
  • до предмету закупівлі первинного договору. 

І це при тому, що при виконанні робіт чи наданні послуг за первинним договором можуть виникнути обставини, які неможливо передбачити заздалегідь, через що додаткові роботи чи послуги, необхідні для завершення договору, можуть бути відмінними від подібних та аналогічних робіт, подальшу можливу закупівлю яких було передбачено на початку проєкту.

Відтак правомочність застосування підстави, вказаної в п. 5 частини 2 ст. 40 зазначеного закону, при закупівлі додаткових робіт і послуг безпосередньо залежатиме від правильності та вичерпності формулювання аналогічних додаткових робіт/послуг на стадії підготовки замовником первинного договору. 

Більш того, відсутність в зазначеному пункті згадки про обов’язкову пов’язаність додаткових договорів з виконанням первинного договору може призвести до закупівлі за переговорною процедурою не додаткових аналогічних робіт/послуг, а лише подібних, схожих робіт/послуг, необхідність в яких постала після укладення первинного договору, та які замовник визначив в первинному договорі як додаткові, однак ці роботи/послуги не є необхідними для завершення проєкту. 

Важливо, що прикінцевими положеннями нової редакції закону також вносяться зміни до деяких статей Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до цих змін, застосування переговорної процедури на умовах, не передбачених законом, тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових) осіб та уповноважених осіб замовника.

Таким чином, при виникненні необхідності виконання додаткових робіт чи надання додаткових послуг, не зазначених в первинному договорі, існують ризики, що замовник або не зможе здійснити їхню закупівлю, або опиниться під загрозою адміністративного стягнення.

Крім того, двозначність трактування нових положень Закону, а також можливість закупівлі подібних, схожих робіт чи послуг вартістю до 50% від вартості первинних договорів без умови їхньої пов’язаності з ними, створює ризик недотримання одного з принципів здійснення публічних закупівель – добросовісної конкуренції серед учасників.

CoST Ukraine вже звернувся з пропозиціями до
  • Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – провести обговорення з представниками замовників, учасників закупівель, зацікавлених громадських організацій щодо внесення змін до умови застосування переговорної процедури закупівлі, визначеної в п. 5 частини 2 статті 40 Закону, зокрема, в частині:
- закупівлі додаткових або аналогічних робіт чи послуг;
- зазначення в умові проведення переговорної процедури закупівлі необхідності пов’язаності аналогічних або додаткових робіт чи послуг із завершенням первинного договору або виконанням проєкту.

  • Державного агентства автомобільних доріг України – провести тренінги та інформаційну роз’яснювальну кампанію серед замовників щодо застосування положень нової редакції закону, а також надати рекомендації щодо документального підтвердження переговорної процедури для закупівлі додаткових робіт/послуг при проведенні будівництва, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг з метою забезпечення належного обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: дороги,государственные закупки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.