Коронавірус-19: поговоримо про актуальне

15 березня 2020, 13:23
Власник сторінки
військовий психолог
0
1450
Коронавірус-19: поговоримо про актуальне
РБК-Украина

Є вже купа різних повідомлень що робити під час пандемії про мити руки, куди пчихати, носити маски і як багацько кабмін виділив на рятування світ


 На війну не дають, то дають на таку штуку. А я вам напишу про психологічну складову.

Загальна канва. Людьми дуже важко управляти, коли в них розвинене критичне мислення. А воно розвивається тоді, коли перестає бути небезпека. Війна, сварки, наявність ворога в своїх рядах, дороги і недочитана книжка напружують, але ми звикаємось з цим і нам треба підкидувати нових випробувань аби легше було управляти, аби ми були в тонусі, аби мозок працював не на розвиток, а на порятунок. Нате ось пандемію. Прямої загрози нема аби зберігати працездатність, але будемо підкидувати вам критичну інформацію і тут же як з цього виплутуватись і буде щастя. ЗМІ молодці і йдуть за цим із задоволенням, ЗМІ вражають.

Що робити? Насправді не пручатися. Ми ж і до того мили руки, чхали в лікоть і слідкували за імунітетом. Але є додаткові речі:

1. Турбуйся про себе. Не просто втікти від всіх, а зроби так аби тобі було круто. Шикарне харчування, повний сон і щось солодке, можна і без цукру. Твоя психіка поїде, якщо ти не будеш турбуватися про себе.

2. Інформаційний простір. Не вплутуйся в цю гру на повну. Слідкувати за новинами і бути повністю в них - це дві різні речі. Уникай перенасичення новинами, особливо сенсаційними, крім тієї, що Цой живий. Також вберігай своїх близьких від цього. З іншої сторони, не будь в інформаційній бульбашці. Тобі треба створювати такий інформаційний простір навколо себе, аби він тебе посилював, а не збивав з ніг (красивих і гладеньких, чи кривих і неголених - байдуже)

3. Якщо ти працюєш, подбай про час для себе. Відпочинок і розваги такі ж важливі, як і сама робота, аби твоя квола психіка набиралась сил, ти ж все одно не ходеш до психолога/психотерапевта. Якщо ти на карантині, не перетворюй вимушену відпустку лише в серіальні дні в халаті. Зроби щось не по роботі (малюй картину, ліпи з пластиліну чи тіста, особливо вареники можна, пропиши бізнес-стратегію своєї справи, про яку мріяв, але забракло всього, помрій врешті решт і зв'яжись з тими людьми, на яких завжди бракує часу).

4. Соціальні зв'язки. Не цурайся комунікації. Якщо ти боїшся, то спілкуйся в масці, ОЗК, через месенджери, але не лишайся один. Комунікація є базовою складовою психічного здоров'я. Звісно, офлайн набагато ефективніша, ніж ваші довбані чатіки і унікальні стікерпаки. Під час живого спілкування ви вмикаєте мозок на аналіз і відтворення невербального спілкування і ви розвиваєтесь, розумієте?

5. Не лишайтеся одні. Нехай люди знають, що вони вам потрібні. Якщо ви думаєте, що у вас нікого нема, то кажіть тим, з ким ви хотіли б бути, що вони вам потрібні.

6. Розчаруйте ворога. Просто тупо будьте щасливі і ворог злякається. Якщо ви ходите напружені і ниєте, значить у поганців все виходить. Наломайте поганцям плани.

7. Якщо все дуже погано і ви не знаєте що робити, просіть допомогу. Викиньте свою гордість на тиждень в смітничок і просіть допомогу. Гордість все одно зашкалює? Тоді хоча б навчіться говорити про свої потреби. Само не розрулиться, просто треба звернутися до людей, хто в цьому фахівець. І так, до психолога ходити нормально. Ненормально страждати і не хотіти жити радісно в комфорті з достойністю.

 Ми сильніші за коронавірус.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: психология,змі,враги,Коронавирус в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.