Населення України про українську мову

22 січня 2020, 17:53
Власник сторінки
соціолог
0
2047

Населення України про українську мову

Питання мови незмінна тема українських політичних перепитій. У контексті своєї делікатності, “мова” щоразу стає предметом для маніпуляцій, політичних інтриг та саботажу.  Політичні заяви щодо мовної проблематики можна вважати значущими виключно у випадках, коли вони ґрунтуються на надійній статистичній інформації. Посилаючись на результати найновішого соціологічного дослідження, підводимо висновки щодо мовних преференцій самих мешканців України.

Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 18 грудня 2019 року було проведено загальнонаціональне дослідження на тему «Ставлення українців до державної мови».

Соціологічне дослідження проводилось в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За результатами соціологічного дослідження 54,8% респондентів безумовно погоджуються з твердженням, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України, 26,3% — скоріше погоджуються, в той час як 9,5% — скоріше не погоджуються, 5,7% опитаних абсолютно не погоджуються і 3,7% опитаних вагаються з відповіддю.

У питанні повинності керівників держави і державних службовців спілкуватися рідною мовою респонденти майже одностайні. Серед опитаних 56,2% вважають, що усі керівники держави і державні службовці однозначно повинні у робочий час спілкуватися державною мовою, 24,3% вважають, що скоріше повинні. На противагу: 9,9% вважають, що скоріше не повинні; 4,9% тримаються думки, що керівники держави і державні службовці точно не повинні у робочий час спілкуватися державною мовою; 4,7% опитаних не визначились з відповіддю.

52,7% опитаних, переконані, що в українських ЗМІ принаймні 50% наповнення повинно бути українською мовою та 25,9% скоріше згодні із зазначеним твердженням. Натомість, 9,7% скоріше не згодні, і лише 5% однозначно проти. При цьому, 6,7% опитаних не визначились з відповіддю.

Стосовно статусу російської мови в Україні, українці майже не розходяться у своїх переконаннях: 68,5% респондентів вважають, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська залишатися єдиною державно. Лише 15% відповіли, що, на їхню думку, російська мова повинна отримати статус офіційної в окремих регіонах України. 11,5% опитаних  вважають, що російська мова поряд з українською має стати державною по всій Україні. Ще 5% вагаються з відповіддю.

Явище патріотизму українці також трактують достатньо одностайно. 66,8% опитаних пояснюють термін “патріотизм”, як любов до своєї країни. У тому числі 48% українців включають також у термін “патріотизм” готовність захищати свою країну, якщо треба зі зброєю. 34,7%% у відповідях зазначили дотримання усіх законів країни.

На питання «Ким Ви себе вважаєте в першу чергу?» 74,9% респондентів відповіли, що вважають себе в першу чергу громадянином України; 15,6% - мешканцем регіону/області чи кількох областей, де вони проживають; 2,7% вважають себе громадянами колишнього СРСР; 2,6% — представниками свого етносу, нації.

Такий відсотковий розподіл думок презентує доволі свідому позицію пересічного українця у мовному питанні. Так, 81% респондентів згодні, що державна мова є важливим атрибутом незалежності України, 80,5% ствердно відповіли на питання про те, що керівники держави і державні службовці повинні у робочий час спілкуватися державною мовою, а 75,9% висловились на користь того, щоб в українських ЗМІ принаймні 50% наповнення було українською мовою.

Окрім цифр статистики, сучасні молодіжні тренди також дають оптимістичні прогнози щодо популярності української мови. Відверто кажучи, говорити українською сьогодні модно. На Youtube з’являється усе більше широковідомих україномовних каналів, на кшталт Телебачення Торонто або Geek Journal. Українські виконавці з піснями на державній мові рвуть музичні чарти, а українське кіно збирає усе більше касових зборів. Якщо 10 років тому було складно перелічити бодай 5 останніх вдалих кінокартин вітчизняного виробництва і українська музика була популярною переважно серед окремих вікових груп та областях, то зараз усе інакше. У кінотеатрах крутять Віддану, Захара Беркута, Гуцулку Ксеню, Пекельну Хоругву або Різдво Козацьке, 11 дітей з Моршина, Давай танцюй, Секс і нічого особистого, Скажене весілля 2, Чорного Ворона і ще безліч фільмів українського виробництва. Незалежно від віку та музичних вподобань, зараз український ринок пропонує шедеври на будь-який смак: Alina Pash, Jerry Heil, Alyona Alyona, Антитіла, Kozak System, Тіна Кароль, KAZKA, ONUKA, Randevu, Христина Соловій, THE HARDKISS, MELOVIN, DZIDZIO. Об’єктивна реальність демонструє глядачу, що державна мова без жодних імперативних порядків тримає домінантні позиції і набирає дедалі більших обертів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: фонд Демократические инициативы,самоидентификация,Патріотизм,Україна,патріоти,Історія України,соціологія,соціологічне дослідження,державна мова,Вставай Україно,Експертна думка,соціологи,експерти,Разом ми сила,Фонд «Демократические инициативы»,захист мови
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.