Рейдери з "ДНР» захопили ринок в Івано-Франківську. Місцева поліція мовчить

22 листопада 2019, 09:59
Власник сторінки
investigator journalist
0
9904

Згідно з реєстром Мінюсту ТОВ «Торговий сервіс» змінило «прописку» з Івано-Франківська на Дніпро. Новими «власниками» стали резиденти окупованої Андріївки та Авдіївки,

Вже кілька тижнів Івано-Франківськ лихоманить. У місті відбулося рейдерське захоплення, яке за зухвалістю перевершує найгучніші столичні розбірки. Йдеться про захоплення міського продовольчого ринку. У цій історії є все: тітушки, підробка документів, погрози, і нові «власники» з окупованих територій. І все це – за повної мовчазної згоди правоохоронних органів. Про це ідеться у розслідуванні «Обозревателя». 

Почалося все наприкінці жовтня, коли бізнесмен Ігор Халаменда, власник компанії «Торговий сервіс», яка кілька років керує продовольчим ринком у Івано-Франківську, заявив, що без його відома хтось змінив місце реєстрації, засновника і директора його компанії.

Згідно з реєстром прав власності Мінюсту ТОВ «Торговий сервіс» змінило «прописку» з Івано-Франківська на Дніпро. Новим «власником» стала Тамара Казанцева із окупованої Андріївки Донеччини. А новим «керівником» у реєстрі значиться Олександр Туяхов з окупованої Авдіївки.

Владелец и руководитель ООО "Торговый сервис" были изменены в конце октября

Зважаючи на те, що «Торговий сервіс» жодних дій щодо зміни власника, адреси чи директора не планував, у компанії забили на сполох. І одразу звернулися до поліції та суду з заявою про рейдерство. У результаті приміщення ринку на вулиці Дністровській взяла під охорону поліція.

Втім, справжнє керівництво «Торгового сервісу», підозрюючи, що рейдери, які сфальсифікували дані в реєстрі, спробують фізично захопити підприємство, взялося вивезти у безпечне місце документи. Але на службову машину, яка перевозила трудові книжки працівників в інше, більш захищене приміщення компанії, напали невідомі. Вони на двох автівках підрізали авто компанії, змусили зупинитися, викинули водія – і зникли разом з авто і документами.

Ще троє працівників компанії просто перестали виходити на зв’язок.

А пізніше рейдери, як і очікувалося, прийшли на ринок. 27 жовтня, на територію ринку увірвалися близько півсотні кремезних тітушок у балаклавах. Вони побили охоронця, зламали двері офісу і захопили будівлю адміністрації. Попри те, що, нагадаємо, територію ринку охороняли поліцейські.

Рейдеры из "ДНР" в Ивано-Франковске: почему бездействует полиция?

Правоохоронці задовольнились продемонстрованими рейдерами «документами» про зміну права власності, зареєстровану державним реєстратором Канізької сільради Новомиргородського району Кіровоградської області Наталією Шиловою. Згодом пані Шилова засвідчить, що жодних операцій не здійснювала і зміни щодо ТОВ «Торговий сервіс» у реєстр не вносила. Однак ані дивний вибір місця для зміни реєстру, ані те, що реальні власники саме через ці зміни у реєстрі звернулися до правоохоронних органів, поліцейських не насторожив. І вони фактично дозволили захопити адміністрацію ринку.

Далі події розгорталися у традиціях бандитських 90-х. Новоявлені «господарі» публічно розповідали місцевим журналістам, що діють на законних підставах, бо фірму вони, мовляв, купили у Халаменди ще у серпні. І що ринок продовжує працювати у звичному режимі.

А непублічно вони розпочали терор. «Спочатку були викрадені касові апарати. Про це ми написали заяву до поліції. На сьогоднішній день фірма працює за підробними документами. У людей, що працюють на ринку, вимагають гроші, видаючи квитанції невідомого походження. Тим, хто відмовляється платити – погрожують розправою. Жодних офіційних рахунків немає. Усі зібрані кошти самозванці кладуть собі до кишені. І передають у так звану «ДНР», новим «власникам», - повідомив «Обозревателю» Халаменда. Крім того, жодних комунальних платежів чи проплат до міського бюджету рейдери не здійснюють.

До сьогодні ніхто не бачив договору купівлі-продажу, в існуванні якого запевняли журналістів люди, що назвалися новими власниками. До того, реальні власники довели у Мінюсті, що реєстр змінено незаконно, після чого їх відновили у правах, скасувавши попередні зміни. Вони представили офіційного листа за підписом міністра Дениса Малюські.

Рейдеры из "ДНР" в Ивано-Франковске: почему бездействует полиция?

Однак попри законе право Халаменди продовжити працювати на міському ринку – зробити цього бізнесмен не може. Адже поки він доводив права на свій бізнес у Києві – самопризначені «власники» віддали ринок в оренду третій фірмі.

З кінця жовтня на території ринку і довкола нього постійно перебувають групи людей спортивної статури. Представників законного власника на територію не впускають. На нього минулої суботи у присутності поліції був скоєний напад: коли він намагався поспілкуватися з представниками людей, що захопили ринок, чоловік у перуці підбіг до Халаменди і облив його фекаліями.

Рейдеры из "ДНР" в Ивано-Франковске: почему бездействует полиция?

«Поліцейські тільки сміялися. Вони нічого не зробили, аби зупинити та затримати зловмисника, а також – невідомих, які нецензурно ображали журналістів місцевих видань, які там перебували», - розповідав Халаменда після нападу. Він додав, що нападника все ж затримали, вірогідно, співробітники СБУ. Ним виявився Ярослав Кальян, який раніше обливав нечистотами екснардепа Олександра Шевченка.

І саме прізвище Кальяна Халаменда називає серед тих, хто вкрав його бізнес. «Організатори рейдерського захоплення – відомі у Івано-Франківську рекетири, яких кришує місцева поліція. Це Ярослав Кальян (Патлатий), Ігор Дутка (Сухий),  Іллюк (Вазелін), Анатолій Гаврилюк (Гарік), Іван Мельник. Основна їхня шахрайська схема – це рекет», - розповів Ігор Халаменда.

Дії місцевих правоохоронців впродовж всього часу, що тягнеться ця історія, викликають чимало запитань. Попри суспільний резонанс, численні звернення та заяви постраждалих вони, як запевняють свідки подій, демонстрували повну бездіяльність: не реагували на напади, навіть не намагалися звільнити ринок від сторонніх осіб. Відносно останніх, до речі, відкрите кримінальне провадження зразу за трьома статтями: самоуправство, підроблення документів та шахрайство.

Поліцейські не роблять нічого, аби завадити рейдерам вимагати гроші у продавців на ринку. Хоча частина підприємців зверталася зі скаргами з цього приводу.

Більше того: коли правоохоронні органи відшукали викрадений наприкінці жовтня службовий автомобіль, то повернули не законним власникам, а віддали «на зберігання» рейдерам.

А коли законний власник домігся арешту на майно «Торгового сервісу», аби його не розпродали самозванці - представники поліції запропонували «соломонове рішення»: закликали представників обох сторін конфлікту залишити територію ринку – начебто задля уникнення сутичок.

Владельца "Торгового сервиса" не пускают на его фирму

«На сьогодні представники «Торгового сервісу» відсутні на ринку. Однак, за оперативною інформацією, там працюють невідомі особи, які не мають жодних підстав здійснювати будь-яку діяльність на цій території», - розповів адвокат Халаменди Тарас Жарський.

Тарас Жарский

Однак і на цей факт поліція жодним чином не реагує. Як і на те, що люди, які досі блокують доступ до ринку, мають вогнепальну зброю. Адвокат Жарський наголошує: дивна бездіяльність місцевої поліції викликає підозру, що окремі правоохоронці можуть перебувати у змові з рейдерами.

«Складається враження, що хочуть затягнути процес. Нам достеменно невідомо, для чого це робиться. Можуть бути різні варіанти розвитку подій. Можливо, це буде ще одна підробка документів. Ми навіть приблизно не можемо спрогнозувати ситуацію», - розводить руками Жарський.

Критикує бездіяльність місцевої поліції і мер Івано-Франківська Руслан Марцинків. Він каже, що містяни налякані подіями довкола ринку, але поліція не робить нічогісінько, аби їх заспокоїти.

«Найприкріше те, що будь-який реєстратор в Україні може за одну хвилину переписати майно на іншого власника. Я звернувся до ОДА, до представників влади. У нашому спокійному місті не потрібно повертатися до бандитських методів. На спроби незаконного перерозподілу мають реагувати силовики. Люди стурбовані і очікують підтримки правоохоронних органів», - зазначив міський голова. 

Тож Ігорю Халаменді не залишається нічого іншого, як домагатися справедливості на вищих рівнях. Він обіцяє, що діятиме виключно у рамках правового поля. І сподівається, що місцева поліція повернеться до виконання своїх прямих обов’язків.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Аваков,Івано-Франківськ,поліція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.