«Скажіть, як художник художнику ...» або про життя майстрів пензля і тесака

30 серпня 2019, 18:22
Власник сторінки
«Ассоциация художников и скульпторов Украины»-Член наблюдательного Совета
0
326
«Скажіть, як художник художнику ...» або про життя майстрів пензля і тесака

Напередодні створення організації «Національна Асоціація художників та скульпторів України»

Як живеться молодому художнику чи скульптору в Україні? Хотілося б обговорити це питання не на рівні «високих матерій», а на життєвому, злободенному і... актуальному. Непроста творча робота, пошуки натхнення, довгий час в очікуванні Музи... А на виході, в кращому випадку, молодого художника очікує наймана квартира десь на околиці міста і нечасті виставки в альтернативних арт-клубах завдяки друзям і зв'язкам.

Прикро ось що: навіть якщо людина -- справжній геній, без «основної» (часто - офісної) роботи засобів до виживання у неї буде вкрай мало. Дуже часто творчі люди на виставках один одного чують питання: «А ви працюєте десь ще?» І відповідають на нього ствердно. Просто тому, що без «захоплюючого квесту», що складається з навчання, денної виснажливої ​​роботи і нічних «чувань» в майстерні про гідний рівень життя мріяти не доводиться. Концепція «талант повинен бути голодним» все ще жива в головах людей, навіть в прогресивному 21 столітті!

Наприклад, згадаємо одного з найбільш неординарних майстрів сучасної України. Гамлет Зіньковський відомий, перш за все, своєю графічною манерою стріт-арту і впізнаваними авторськими підписами. Його роботи виставляються по всій Україні та за кордоном, він двічі ставав одним з фіналістів на здобуття PinchukArtCentre Prize, а також представляв Україну на 53-Венеціанській бієнале. На сьогодні роботи Гамлета -- одна з важливих пам'яток Харкова (це місто -- Батьківщина і основне «полотно» для стріт-артов Зіньківського). Люди їдуть з віддалених куточків світу, щоб знайти в мальовничих харківських двориках філософські або іронічні роботи, задуматися, сфотографувати їх. Навіть була створена інтерактивна онлайн-карта з артами Гамлета -- щоб було легше їх знайти!

Всі ці факти яскраво вказують на самобутність творчої манери художника, але в його біографії не обійшлося і без складностей. Наприклад, раніше вважалося, що його «вулична творчість» псує вигляд міста, картини безжально зафарбовували комунальні служби, ні про які прибутки, популярность та просування мови не йшло! Художник, до речі, ставився до комунального вандалізму філософськи -- наприклад, одного разу на білій плямі, якою зафарбували його роботу, написав маркером «ніщо не вічне» з підписом «ЖЕК». А ще Гамлета відрахували з Харківської академії дизайну і мистецтв, чому він був радий: «Ніколи було займатися цією нісенітницею».

Ось тільки далеко не всі талановиті художники можуть себе відстояти і домогтися успіху самостійно. Їм все ж доводиться «займатися цією нісенітницею». Такою, як, наприклад, навчання в застарілому ВНЗ (який не дає актуальних знань і навичок) або зароблянням грошей. Саме тому майстрам доводиться розпорошуватися, підробляти приватними уроками, розмальовуванням предметів побуту і так далі. Головна проблема тут в тому, що, образно кажучи, божий дар розбазарюється на дрібниці.

Наприклад, нині відома українська художниця Влада Ралко раніше продавала розписані сорочки, керамічні фігурки або маленькі панно, заробляла дизайном журналу, працею в фотолабораторії... Все це, за її зізнанням, дуже погано поєднувалося з основною роботою в майстерні. Тому вона пішла з головою в живопис, ледь не залишившись без засобів до існування. Підсумки вражають -- саме завдяки творчості Ралко Україна вперше потрапила на міжнародний престижний арт-аукціон Sotheby's, тепер картини дівчини виставляються в галереях по всьому світі, європейські цінителі полюють за її творами для своїх приватних колекцій! Висновок простий -- художник повинен слідувати своєму шляху.

Держава нині жодним чином не підтримує художників. Лише в їх мріях існують серйозні гранти, програми, тощо. В Україні дана сфера тримається на плечах окремих меценатів та самих художниках. Не залишатися голодним на узбіччі життя йому можуть допомогти також  творчі об'єднання та асоціації. У нашій країні найбільш відома з таких -- Національна спілка художників України. Спілка художників об'єднує багатьох творчих і талановитих людей з колосальним досвідом. Це та сама «безпечна гавань», в якій художники можуть відчути себе більш-менш впевнено. Організація працює багато років  (вона створена ще в 1938) і керівники вміють бачити вектор подальшого розвитку.  Але, на жаль, Спілка не завжди встигає за нинішнім часом, а умови вступу до неї дуже важкі. Наприклад, молодий талант-самоук має небагато шансів вступити та отримати там підтримку.

Ми вважаємо, що об'єднання повинні спрощувати життя творчим людям, а не навпаки. В Україні дуже бракує інтерактивної і сучасної Асоціації. Вступ до неї повинен бути простим, а користь -- очевидна. Таке об'єднання зможе дати художникам не тільки статус і ще один рядок в резюме, але й можливість взаємодіяти з колегами, і, повертаючись до початку статті -- шанс добре заробляти! Адже стереотипний «голодний художник» зовсім не думає про високі матерії і творчість. Чи можна його звинувачувати?

Що ж, час для гарної новини -- вже в листопаді така організація почне свою роботу.  Ще з березня ми з однодумцями працювали над створенням нової Асоціації, яка б змогла об'єднати творчих людей і допомогла б їм добитися успіху. Пройдено великий шлях, подолано багато проблем, проведено години в спілкуванні з митцями… Ми питали у них, яку організацію вони хотіли б бачити, які функції стали б в нагоді.  На даний час, вже більше тисячі заяв надійшло від митців і чекають на відкриття Асоціації. До речі, для батьків талановитих маленьких художників чи скульпторів є чудовий сюрприз! Ми не забули і про обдарованих дітей, їм буде присвячено окрему рубрику на сайті Асоціації. Маленькі таланти зможуть ліпити, малювати, брати участь у конкурсах та зростати у творчих колах! Також ми запрошуємо до співпраці дизайнерів  інтер'єру, ландшафту та архітекторів. Буде окрема рубрика присвячена їх  творчості.

Особливостей в новій організації буде ще багато -- наприклад, ми запрошуємо до співпраці не лише художників, а й скульпторів і дизайнерів як яскравих представників творчої спільноти України. Також для вступу в організацію не обов'язкова наявність профільної освіти -- талановиті самоуки не менш цінні для світу мистецтва! Ну і наостанок -- дана організація буде сучасною і процедура вступу в неї -- дуже простою. Це можна буде зробити навіть онлайн! З відкритим серцем і великими надіями чекаємо запуску Асоціації і сподіваємося, що талановиті художники, скульптори та дизайнери приєднаються до нашої ініціативи.

Якщо така ідея для вас актуальна і цікавлять подробиці -- пропонуємо писати на сторінку в Фейсбуці Home Design або на пошту designhome851@gmail.com.

З повагою,

Член наглядової ради «Національна Асоціація художників та скульпторів України»,

Евеліна Тітамир

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: художник
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.