Я мало не помер: обурені львів’яни просять зупинити оборудки лабораторії «Ескула

26 червня 2019, 20:28
Власник сторінки
0
57

Перший лист відразу привернув нашу увагу, адже це була не просто історія про візит до лабораторії «Ескулаб», а справжній крик душі.

Мало не щодня на адресу громадської організації «Рух за чесну медицину» ми отримуємо листи, в яких жителі Львівщини пишуть слова подяки або розповідають, як особисто стикнулися з недбальством та зухвалістю працівників медичних закладів. Деякі з цих листів (за згодою авторів) ми вирішили сьогодні опублікувати. Можливо, ця інформація допоможе зберегти комусь здоров’я чи життя.

 

Перший лист відразу привернув нашу увагу, адже це була не просто історія про візит до лабораторії «Ескулаб», а справжній крик душі.

 

Пан Андрій розповів, що одного разу сильно занедужав. Щоб скоріше поставити точний діагноз і негайно почати правильне лікування лікар направив його здати аналізи в лабораторію. Із всього списку лабораторій, які працюють у Львові, його увагу привернула лабораторія «Ескулаб».

 

Перш за все тому, що на своєму сайті вони заявляють, що працюють із найсучаснішим обладнанням та гарантують точність результатів аналізів. Зізнаюся, останнє для мене було найважливіше, адже лікар констатував, що затягувати з лікуванням в моєму випадку дуже небезпечно. Такі симптоми можуть бути проявом серйозної хвороби, – пише він

 

Наступного ж дня пан Андрій приїхав до лабораторії і здав аналізи, які йому призначив лікар. І на всякий випадок здав ці самі аналізи в місцевій поліклініці, щоб бути впевненим на сто відсотків, що лікуватиметься правильно.

Через деякий час я отримав результати з обох лабораторій. І тут я зрозумів, що по факту мене просто ошукали. Аналізи в поліклініці показали, що в мене в горлі присутня небезпечна бактерія, яка спровокувала ці жахливі симптоми і продовжувала отруювати мій організм. В той самий час в «Ескулабі» в моїх аналізах не знайшли нічого. А коли я попросив прокоментувати ситуацію, мені спочатку нахамили, а надалі відмовились йти на контакт. Як таке може бути? В мене тільки дві версії, чому так сталося – або в лабораторії використовують неякісне обладнання, або просто беруть гроші і не виконують свою роботу (можливо економлять, я не знаю). І те і інше – недопустимо! – зазначає обурений клієнт «Ескулабу»

Пан Андрій попросив нас допомогти йому достукатися до влади та контролюючих органів, тому що одному боротися проти свавілля лабораторії «Ескулаб» йому дуже важко:

Я думаю не за себе, а за моїх дітей та онуків, які також можуть опинитися в такій ситуації. І мені страшно. Давайте боротися проти непрофесійності та безкарності таких шахраїв, як «Ескулаб», разом. Готовий зустрітися і розповісти про свій сумний досвід «співпраці» з цією лабораторією докладніше, – написав він.

Ще один лист, який зачепив нас за живе, був від пані Олександри зі Львова. Важко уявити, який жах пережила жінка, коли почула від працівників лабораторії «Ескулаб», що в неї гепатит С:

 

Щоб перевірити чи це справді так я пішла в другу лабораторію. Поки чекала на результати думала зійду з розуму. А потім отримала результати і мені сказали що я здорова і ніякого гепатиту нема. Такий самий аналіз здала втретє в ще одній лабораторії і також був результат негативний, – написала нам пані Олександра

Жінка розповіла, що після цього пішла до лабораторії «Ескулаб», щоб їй пояснили, як так вийшло. Як наслідок, назавжди розчарувалася в цьому закладі:

Мене запитали – а може ваші аналізи переплутали з чиїмись? Ви бачили чи саме на вашу пробірку з кров’ю клеїли наклейку? Мене це шокувало. Не розумію чому я заплативши такі великі гроші ще маю слідкувати щоб мої аналізи не переплутали. Прошу вас допомогти розібратися з тим що твориться в цій лабораторії

Вивести ділків з «Ескулабу» на чисту воду  просить також пан Сергій з містечка Жовква.

Він розповів, що про професійну підготовку та елементарну вихованість в цьому закладі ніколи не чули:

Коли моя дружина пішла туди здавати аналізи, то їй нагрубили через те, що вона поцікавилася чому ціни тут вищі ніж в інших лабораторіях. На мою думку це не причина для такої поведінки. Хіба ми не маємо права знати за що з нас беруть гроші?

Крім цього, пан Сергій запевняє, що особисто переконався в тому, що дуже часто в «Ескулабі»  результати аналізів виявляються недостовірними:

Я знаю мінімум чотири мешканця, це мої сусіди, які їхали до Львова здавати аналізи повторно, бо тут аналізи не показували хвороби з якими вони живуть все життя. Тому люди не довіряли цій лабораторії та їхали в інші. Я і сам декілька разів здавав аналізи в Ескулабі, бо місто маленьке і вибору лабораторій як такого нема, і теж залишився незадоволений. Перший раз мені неправильно поміряли рівень цукру, внаслідок чого я втратив можливість з самого початку лікувати діабет. А іншого разу знайшли в аналізах якусь бактерію, якої не було. Дочка вмовила поїхати до Львова і здати аналіз в іншій лабораторії. Він показав, що в мене цієї бактерії нема. З того часу в цю лабораторію не звертаюся, – розповів він.

На жаль, ми не можемо опублікувати всі ті сотні листів, які отримуємо від громадян, які переживають за своє місто та хочуть, щоб свавіллю недобросовісних лабораторій прийшов кінець. Але, запевняємо, кожен такий лист для нас дуже важливий, і кожен зачіпає за живе та мотивує рухатися далі.

 

Ми, учасники руху «За чесну медицину» дякуємо усім вам за відвертість та запевняємо, що не зійдемо зі свого шляху. Впевнені, що разом ми зможемо зупинити ділків від медицини та зробити медицину чесною та відповідальною. Бо за нами правда.

Будьте здорові!

 

Едуард Синяговський
Едуард Синяговський
Голова ГО «Рух за чесну медицину»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.