Посадовець МОЗу Ігор Слонецький «кришує» лабораторії «Медіс» та «Ескулаб»?

20 червня 2019, 09:54
Власник сторінки
0
68

Уже майже півроку триває моє розслідування щодо львівських лабораторій «Медіс» та «Ескулаб». Все вказує на те, що вони безсоромно дурять своїх пацієнтів та забруднюють місто небезпечними відходами.

Посадовець МОЗу Ігор Слонецький «кришує» лабораторії «Медіс» та «Ескулаб»?

Уже майже півроку триває моє розслідування щодо львівських лабораторій «Медіс» та «Ескулаб». Все вказує на те, що вони безсоромно дурять своїх пацієнтів та забруднюють місто небезпечними відходами. Втім, не дивлячись на хвилю громадського невдоволення та резонанс навколо цієї історії, оборудки медичних ділків досі залишаються поза увагою державних органів.

 

У мене є власне бачення того, чому контролюючі структури закрили очі на очевидні порушення лабораторій та всіляко уникають запитань журналістів на цю тему. Але про все по-порядку.

 

Після того, як я з’ясував, що «Медіс» та «Ескулаб» викидають залишки аналізів на звичайні смітники та перевозять заражені біоматеріали в громадському транспорті, я звернувся до МОЗ. Адже першочергова функція цього контролюючого органу –  гнати з медичної сфери тих, хто лише створює ілюзію законної діяльності, а насправді – нахабно наживається на чужому горі та провокує в регіоні екологічну катастрофу.

 

Що мав би зробити МОЗ за законом? Ознайомитися з результатами мого розслідування та призначити позапланову перевірку в закладах, діяльність яких турбує громадян та створює загрозу суспільству. Я гадав, що так і буде. Тим більше, що розібратися в ситуації мені особисто пообіцяв начальник Управління ліцензування МОЗ Ігор Слонецький.

 

Пригадую, як під час нашої зустрічі його неабияк обурили кадри так званої утилізації медичних відходів лабораторіями. Я добре запам’ятав, як, б’ючи себе в груди, пан Слонецький запевняв мене, що хвилюватися львів’янам більше не потрібно, негідники, які труять людей та забруднюють місто, будуть покарані і він особисто зробить для цього все можливе. А потім, поглянувши на свій дорогий годинник, Слонецький заявив, що вже найближчим часом відправить необхідні документи для призначення перевірок в Державну регуляторну службу.

 

Та пройшов місяць, але жодної перевірки не було призначено. Увесь цей час я дзвонив пану Слонецькому і він відчайдушно запевняв мене, що причин для хвилювань немає, перевірки от-от почнуться, адже він, як і обіцяв, передав усі документи Регуляторній службі. В підтвердження своїх слів Слонецький навіть надав мені вихідні номери листів до ДРС. Дуже вже хотів, щоб я повірив у його відверте бажання служити народу та боротися проти покидьків, які цей народ труять.

 

Перекинувши всю відповідальність та людський гнів на Регуляторну службу, Слонецький, напевно, почувався спокійно. А я, вважаючи, що саме ДРС гальмує весь процес, разом з небайдужими  громадянами провів акцію протесту під Регуляторною службою. Вимога була єдина і цілком очевидна –  розпочати перевірки, про які так «клопотав» МОЗ.

 

І яким було моє здивування, коли під час акції протесту я дізнався, що, виявляється, ДРС не отримувала жодних листів від Слонецького! Чи варто казати, що після цього пан Слонецький на зв’язок зі мною більше не виходив.

Фото документа от ДРС

 

Стало зрозуміло, що така бурхлива реакція пана Слонецього на свавілля лабораторій була лише добре відрепетируваною акторською грою. Для чого? Скоріше за все, щоб «замилити» очі громадськості, допомогти своїм «друзям» уникнути відповідальності.

 

Враховуючи, яку небезпеку для життя людей несе діяльність цих псевдомедичних закладів, я вирішив не чекати і разом з постраждалими від оборудок лабораторій громадянами влаштувати пікет під МОЗом. Напевно, злякавшись розлюченого люду, якому набридло терпіти, що над ним цинічно знущаються, Слонецький вирішив відступити. Цього ж дня мені вдалося забрати в МОЗ документи, які Слонецький, звичайно, нікуди не відправляв, і особисто відвезти їх до Регуляторної служби.

 

Але тут на мене чекав ще один «сюрприз» від поплічників лабораторій. Як виявилося, документи про призначення перевірок, навколо яких було стільки галасу, більше були схожі на звичайну відписку від МОЗ, і від Ігора Слонецького особисто.

 

Справа в тому, що відповідно до закону МОЗ має документально обґрунтувати підстави для проведення перевірки та пояснити, чому вони мають бути проведені негайно в конкретних закладах. У випадку ж із перевірками в «Медіс» та «Ескулаб» Слонецький лишень написав: «надсилаю вам звернення від Едуарда Синяговського, на думку якого лабораторії забруднюють навколишнє середовище». Хіба це схоже на зацікавленість контролюючого органу в припиненні правопорушень?

Фото письма от МОЗ

А де інформація про перевезення заражених біоматеріалів у маршрутках, про створення загрози здоров’ю мешканців міста? Хочеться запитати, а на вашу думку, пане Слонецький, перевірити заклади, які тривалий час плюють на закон та умови ліцензії, яку ви самі ж їм видали, не потрібно?

 

За попередньою інформацією, засідання ДРС щодо вирішення доцільності проведення перевірок в лабораторіях відбудеться 25 червня. Але, як мені повідомили працівники ДРС, після такого «абстрактного листа» від МОЗ шанси, що комісія погодить ці перевірки, мізерні. Напевно, саме цього і прагнув досягти Слонецький, коли замість об’єктивних обґрунтувань адресував ДРС нікчемний аркуш паперу, який назвав листом від міністерства.

 

 

Не важко спрогнозувати, яку позицію Ігор Слонецький як представник МОЗ займе під час майбутнього засідання. Скоріше всього, впевнений у своїй безкарності, він продовжить ховати медичних ділків за своєю спиною. Хоча існує й мала вірогідність того, що бюячись втратити свій зручний кабінет, Слонецький все-таки наполягатиме на проведенні перевірок в лабораторіях. Але в такий варіант розвитку подій чомусь віриться мало.

 

Очевидно одне: грошовий обіг через мережу лабораторій може складати до мільйона гривень на добу і навіть більше. І цих грошей, мабуть, вистачає, аби знайти тих, хто ціною власної репутації буде «кришувати» їхні оборудки. Так, пане Слонецький?

Едуард Синяговський
Едуард Синяговський
Голова ГО «Рух за чесну медицину»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.