Чому Зеленський хоче триста?

25 червня 2019, 12:46
Власник сторінки
майже Доктор Філософії, трейдер, громадський діяч
0
144
Чому Зеленський хоче триста?
Efrem Lukatsky / AP

Як економічні показники "виступають проти" відновлення Донбасу. Чому у найближчий час реалізація плану Зеленського неможлива

Президент Зеленський заявив, що буде відбудовувати Донбас. Для цього він буде залучати олігархів, у тому числі бізнес-партнера Ігоря Коломойського. За першим підрахунками команди Президента потрібно витратити близько 300 мільярдів гривень. За поточним курсом це більше 11 мільярдів доларів. Значна сума, чи не так? Для порівняння, це річний бюджет сфери охорони здоров’я,  освіти,  ремонту доріг та субсидій на комунальні платежі разом узяті у 2019 році. Однак Президент заявив, що Коломойський буде витрачати гроші на відновлення інфраструктури на Донбасі. Але давайте звернемося до офіційних даних Bloomberg Billionaire Index, з яких випливає, що усі статки Ахметова, Коломойського та його бізнес партнера Боголюбова майже співпадає з цією сумою. На превеликий жаль, для Ігоря Валерійовича (чи на щастя) всіх його статків просто не вистачить для реалізації цього плану.

На моє переконання, є більш важливі аспекти, які змушують нервувати. Почну з платіжного балансу. Платіжний баланс – це відношення між надходженням валюти з закордону та сумою платежів (також номінованих у іноземній валюті)  за кордон. Позитивний платіжний баланс сприяє поповненню золотовалютного резерву будь-якої країни, і Україна не виняток. Посилаючись на офіційні дані Національного Банку України, платіжний баланс скоротився. У квітні 2018 року показник був на рівні $ 290 мільйонів, а у квітні 2019 показник був мінус $45 мільйонів. Скорочення показнику  майже на 120% протягом календарного року. Багато з читачів не будуть звертати увагу на цей показник. Однак це один із основних показників у формуванні курсу гривні стосовно світових валют.  Курс гривні за той самий проміжок часу тільки зміцнився на 7.75%. Але в чому причина цього зміцнення і який справедливий курс гривні? На це я дам відповідь у кінці статті.

Наступний важливий показник, який мене хвилює це торговий баланс. Торговий баланс – це співвідношення вартості експорту та імпорту для певної країни. Знову ж таки згідно даних НБУ на перший квартал 2018 року торговий баланс був зафіксований на сумі мінус $ 2.5 мільярди. А вже за підсумками першого кварталу 2019 він знизився на 20% до рівня мінус $ 3 мільярди. Мало того, що країна в квартал втрачала декілька мільярдів доларі, то ця динаміка тільки нарощується. Простішими словами: Україна втрачає долари зі своєї економіки зі швидкістю декілька мільярдів у квартал. Підраховуючи показники торговельного балансу, то можна побачити, що країна опосередковано втратила майже 10% ВВП або $ 11.2 мільярдів через від’ємне сальдо торгового балансу. А це фактично та сума, яка за планом Президента Зеленського повинна бути залучена на відновлення  Донбасу.

Тепер найцікавіше стосовно курсу гривні. Особисто я полюбляю вираховувати збалансованість курсу через вартість роздрібного бензину. Паливо у нас в країні на 80% імпортне, тому воно найбільш чітко відображає  доларову динаміку і швидше за останній український ринок реагує на коливання курсу.  Усі формули та підрахунки, які я застосовував тут писати не буду, щоб не завантажити  матеріал(але кому буде цікаво, то обов’язково передам свої розрахунки за запитом). Згідно калькулювання я отримав, що середня ціна палива на сьогоднішній день повинна бути $0.99 за літр А-95. Згідно сьогоднішнього курсу це 25.9 гривень за літр. Середня ціна на АЗС відомих українських брендів( WOG, Shell, Glusco, Okko, SOCAR, KLO, Укрнафта) становить  31.2 гривні за літр.  Однак за такої умови курс гривні повинен бути 31.5 за долар. Для економіки це може нести значні ризики, якщо курс різко вийде на реальні показники. Перші девальваційні кроки розпочалися ще минулого року. Однак , як я зазначав, з того часу гривня тільки зміцнилася. В чому причина? Для мене є тільки одна причина – політичний сезон. Вибори це завжди великі видатки, а особливо, коли виборча кампанія проходить майже рік. Та сіра валюта, що давно лежала «під матрацами» у багатьох кандидатів та партій просто почала конвертуватися у гривню, а потім і агітацію, рекламу та поїдки кандидатів. Це сприяло певному гальмуванню девальваційних процесів.

Проблема в тому, що виборчі кампанії закінчаться у липні. Девальваційні процеси відновляться з новою силою. І можливо до лютого місяця наступного року гривня дістанеться до рівня 31-32 за долар. Можливо, мої слова для когось здаються пустою «страшилкою», але ось показники, які прогнозує світове рейтингове агентство Standard&Poors Global Ratingsдо кінця 2019 року обмінний курс становитиме 30,30 грн/дол., до кінця 2020 року — 31,20 грн/дол., 2021 — 32,10 грн/дол.

А стосовно відновлення Донбасу та плану Президента про залучення 300 мільярдів гривень від олігархів: можливо краще працювати, щоб країна не втрачала кожен рік по $ 10 мільярдів? Кожен із нас акціонер держави, кожен повинен дбати про неї, кожен повинен працювати, працювати і ще раз працювати. Досить ленінізму, коли «багатенький» заплатить за наші «Нью-Васюки».  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: бюджет,Коломойский,кризис,Президент Украины,Госбюджет,курс долара,економіка,гривня,економика,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.