Бізнес-Дні FIDIC зацікавили великий бізнес

20 червня 2019, 14:31
Власник сторінки
0
311
Бізнес-Дні FIDIC зацікавили великий бізнес

Вже третій рік поспіль АІКУ разом з FIDIC проводить Міжнародний Форум Бізнес-Дні FIDIC- 2019 під патронатом транспортного комітету Верховної Ради України,

за підтримки Рахункової палати України, Міністерства інфраструктури України, Адміністрації морських портів України, Укравтодору, Укрзалізниці, Академії будівництва України, КНУБА та інших.

І трендом саме цього року стала акцентована участь представників великого бізнесу, галузевих корпорацій та МФО таких як Метінвест,  Нафтогаз,  Укравтодор , Автомагістраль-південь , Родина EPC, ЄБРР  та ін.

З практичної точки зору, як позиціонують організатори, Бізнес-Дні FIDIC- 2019 - це майданчик для нетворкінгу та обміну досвідом між топ-менеджерами бізнесу, влади, МФО та суперзірок FIDIC.

 

Учасники форуму - Олександр Ковалко, Олександр Куляша, Євген Смирнов, Андрій Майснер, Артур Щигуров

Під час форуму відбулося підписання трьох важливих меморандумів, були налагоджені міжгалузеві зв’язки та напрацьовані принципи співробітництва.

Перший день події був присвячений одноденному навчальному тренінгу для експертів щодо використання контракту FIDIC EPC (інженерні, закупівельні та будівельні/підрядні контракти або «Срібна книга») за акредитованим Модулем 5 FIDIC.

Слід зауважити, що навчання під егідою Міжнародної федерації інженерів-консультантів надзвичайно важливе, адже сертифікати FIDIC відкривають можливість працювати за проектами міжнародних фінансових організацій (МФО).

Як відзначають фахівці, вміння працювати за правилами МФО стало особливо актуальним після децентралізації. Адже тепер місцева влада має змогу самостійно залучати на будівництво інфраструктурних та соціальних об’єктів фінансування Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та ін. Умовами кредитування цих фінустанов є обов’язкове використання контрактів FIDIC, які забезпечують успішну реалізацію проектів та мінімізують ризики для всіх сторін. Адже FIDIC гарантує досудове врегулювання конфліктів на міжнародному рівні між замовником і підрядником.

Фахівці будівельного ринку  про переваги системи FIDIC

Під час цьогорічного Форуму учасники традиційно дискутували щодо важливості впровадження контрактів Міжнародної федерації інженерів-консультантів в Україні. При цьому серед фахівців практично нема розбіжностей у розумінні необхідності реформування галузі. Питання лише у  грамотній адаптації проформ FIDIC до місцевих умов та специфіці взаємодії між різними ланками ринку.   

Як зазначив представник Європейського банку реконструкції та розвитку Євген Смирнов, виконання проектів за контрактами FIDIC дозволить вибудувати більш збалансовані відносини між замовником і підрядником незалежно від того, хто виступає замовником робіт та за чиї гроші – публічні чи МФО – вони фінансуються.

 

Промова Євгена Смирнова, асоційованого директора ЄБРР

Віце-президент Асоціації інженерів-консультантів України (АІКУ) Максим Баранов відзначив поступове впровадження норм FIDIC в Україні, звернув увагу на те, що більшість контрактів, профінансованих міжнародними фінансовими установами, отримують іноземні підрядники.

В свою чергу, заступник голови «Укравтодору» Богдан Юлик повідомив, що наразі усі міжнародні проекти «Укравтодору» з фінансуванням МФО та проекти капітальних ремонтів доріг супроводжують інженери-консультанти FIDIC.

 

Виступає Богдан Юлик

«Запровадження норм FIDIC вже активно застосовується в Україні. Наприклад, з наступного року у нас уже не буде такого терміну, як поточний середній ремонт, а буде виключно капітальний – з обов’язковою участю інженера-консультанта FIDIC на кожному етапі прийняття виконаних робіт», - зазначив Богдан Юлик. Він нагадав, що з 2020 року запрацює постанова Кабміну № 1065 «Про затвердження вимог щодо проведення контролю якості робіт з нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг загального користування», згідно якої «інженер-консультант - суб’єкт господарювання, який надає дорожні консультаційні послуги з урахуванням умов, визначених у контрактах міжнародної федерації інженерів-консультантів FIDIC».

А основним завданням інженера-консультанта є забезпечення якісного виконання підрядником дорожніх робіт (п.9. – ред.).

Це означатиме, що Україна, нарешті, вийде із замкнутого кола неякісного будівництва та ремонту доріг, що лише з`їдають бюджетні кошти,  і  отримає можливість привести свої автошляхи до європейських стандартів.

Дуже важливим питанням, яке обговорювалося на Форумі, залишається приведення українського законодавства у відповідність до міжнародних стандартів. 

Зокрема, експерт з питань будівництва, містобудування i житлово-комунального господарства Юрій Манцевич зазначив, що в Україні прийняли зміни до законодавства, які опосередковано підтримують впровадження принципів FIDIC. Зокрема, щодо прискорення процедури банкрутства та закон про стратегічну екологічну оцінку.

Зі своєї сторони Євген Смирнов, асоційований директор ЄБРР зауважив: «Спільна співпраця науки, освіти і експертного співтовариства з FIDIC дозволить перебудувати країну за світовими стандартами. Докорінна реконструкція країни вимагає щоб всі, хто бере в ній участь, працювали за міжнародними правилами, які уособлює FIDIC».

Представник державного партнера АІКУ  Андрій Майснер, заступник голови Рахункової палати України, наголосив, що «саме міжнародні стандарти дадуть довготривалу якість всій реконструкції держави».

Про необхідність залучення провідних експертних громадських організацій до проектів державного значення заявив Віктор Лещинський, голова НЕБАУ (Національного експертно-будівельного альянсу України).  Він відзначив актуальність залучення стандартів FIDIC для розвитку держави, зокрема у питаннях поліпшення якості проектно-кошторисної документації та контролю будівельних робіт.

 

Артем Гриненко та Андрій Майснер

Під час заходу Артем Гриненко, президент  Всеукраїнської дорожньої асоціації, голова комітету дорожнього господарства Експертної ради при Мінінфраструктури (МІУ) відмітив позитивний досвід співробітництва з АІКУ, результатом якого стало підписання меморандуму про співпрацю.

 «Всеукраїнська дорожня Асоціація вже довгий час співпрацює з Асоціацією Інженерів-Консультантів України. Під час сьогоднішнього заходу ми вирішили узаконити партнерські відносини у вигляді меморандуму. Разом ми маємо намір об'єднати зусилля задля розвитку дорожньої галузі», - зазначив фахівець.

Законодавство потребує доопрацювання

Резюмуючи підсумки Бізнес-Дні FIDIC- 2019,  організатор Форуму президент АІКУ Яна Щигурова в коментарі для ЗМІ зазначила, що для того, щоб Україна зазнала докорінних змін і провела успішні реформи, треба, перш за все, перевести будівельну галузь на рейки світових стандартів. На її переконання, це стане локомотивом для розвитку всієї економіки.

 

Іван Салій, Голова Всеукраїнської Спілки Виробників Будматеріалів і Яна Щигурова, президент АІКУ під час підписання меморандуму про співпрацю

За її словами, провідні експерти FIDIC, які приймали участь в цьогорічному форумі, зокрема Роджер Рібера, відмічали, що Україна вже зробила багато для того, щоб запровадити систему FIDIC, але треба негайно доопрацювати законодавство.

На думку Яни Щигурової, Україна зробила перший та дуже важливий крок – введення поняття інженер-консультант, але треба  обережніше з нововведеннями. На її переконання, незрозуміло чому вартість послуг інженера-консультанта  та проектних робіт – це відсотки  від загальної суми ремонтно-будівельних робіт?

Президент АІКУ, офіційного представника FIDIC в Україні пояснює, чому така прив’язка – безглуздість.

«По-перше, всі проекти – індивідуальні і різні за складністю. Є такі, де послуги інженера-консультанта можуть включати в себе дуже складні розрахунки і дослідження, такі як охорона праці, безпека, екологічність, освітлення, та інші категорії. Тоді як сама вартість робіт може бути невеликою. І 3% від цієї вартості аж ніяк не зможуть покрити витрати інженера-консультанта.

З іншого боку, є типові ситуації, де самі об’єкти досить вартісні, а підготовчі роботи не містять складності, або просто треба зробити ремонт. І тоді 3% від вартості «консультування» – це сума, яка значно перевищує реальні потреби, це справжній грабунок! Але є норма, від якої ніхто не відмовиться. І тут якраз починаються і перевитрати, і корупція», - пояснює Яна Щигурова.

«Тому ми послідовно виступаємо за те, щоб вартість робіт інженерів-консультантів розраховувалася відповідно до індивідуальних особливостей проекту, а не прив’язувалась до вартості самого об’єкту.  Згідно цього алгоритму, у всіх учасників проекту – інженерів-консультантів, проектувальників, екологів, юристів має бути гідна оплата праці, а не лише у підрядника», – наголосила президент АІКУ.

Відомі експерти та арбітри FIDIC Роджер Ребейро, Джорджана Текучі і Кремона Котовелла також надали коментарі, що відсутні приклади та європейські норми розрахунків вартості проектних робіт та послуг інженера-консультанта у відсотках від вартості будівельних робіт. «Послуги інженера-консультанта – це, перш за все, є інтелектуальні послуги. Неможливо інтелектуальні послуги міряти відсотками від «геометрії та математики» об’єкту», - підкреслив експерт FIDIC Роджер Ребейро.

FIDIC – як локомотив зростання української економіки

Розповідаючи про значення і важливість переходу на стандарти FIDIC,  Яна Щигурова звернула увагу на те, що сьогодні усі міжнародні фінансові організації, банки дають кредити на будівництво, на інфраструктурні проекти лише коли застосовуються проформи FIDIC. Така система дозволяє виконувати роботи на належному рівні, належної якості та в результаті економити величезні кошти на подальшому обслуговуванні об’єктів!

В якості красномовного прикладу спікер навела Китай, який ввів стандарти FIDIC пакетом у 2015 році, і зараз у них справжній інфраструктурний бум.

«Україна з її дефіцитом бюджету просто зобов’язана перейти на стандарти FIDIC. Бо це буде гарантією, що бюджетні кошти будуть використані з максимальною прозорістю, прогнозованістю та ефективністю, що об’єкти будуть слугувати надійно, без ремонтів багато років, що зекономить кошти в подальшому», - запевняє Яна Щигурова.

Організатор форуму сподівається на те, що великий бізнес, і будівельний зокрема, сформують потужний запит на перехід на стандарти FIDIC. На думку Яни Щигурової, саме вони мають, перш за все, бути зацікавленими у новому підході до будівництва. Тим більше, що в умовах Асоціації з ЄС прописані норми переходу на стандарти FIDIC.

«Хочу особливо відзначити той факт, що в цьому році  можливостями, які дає перехід на стандарти FIDIC зацікавився великий бізнес. Такі корпорації як Метінвест, Нафтогаз, Київський метрополітен, Укрзалізниця, Укравтодор вже  розуміють, наскільки важливо переходити на міжнародні стандарти, що без цього неможливий розвиток, неможливе зростання. Сподіваюсь, що приклад великого бізнесу стане красномовним сигналом для керівництва України і проформи FIDIC будуть впроваджені у більшість проектів з будівництва та ремонту», - зазначила голова АІКУ.

Зокрема вона нагадала слова начальника управління капітальних інвестицій корпорації Нафтогаз України Олександра Куляші, який  брав участь у форумі і повідомив про те, що в Нафтогазі вже тривалий час при проектуванні  серйозних будівельних робіт запрошують інженерів FIDIC.

Говорячи про специфіку впровадження FIDIC, Яна Щигурова застерегла від необачних та непродуманих кроків.

«Варто також врахувати досвід сусідніх країн. Зокрема, Польща і Румунія спочатку вирішили піти своїм власним шляхом і приймали стандарти FIDIC окремими частинами, фрагментовано. В результаті система була деформована, не могла ефективно працювати, і вони мали з цим клопіт. Але потім наші сусіди зрозуміли, що потрібний комплексний, системний підхід. Тепер вони працюють на повну потужність і повністю задоволені тими можливостями, які дає FIDIC», - розказала фахівець.

Подолати корупцію в будівництві – цілком реально

Розповідаючи про позитивний досвід співробітництва з держструктурами,  Яна Щигурова  навела приклад спільної і напрочуд плідної роботи з Рахунковою палатою України. Зокрема, фахівцями АІКУ спільно з аудиторами РПУ було перевірено якість будівельних робіт в кількох областях України (Київська, Донецька, Херсонська, Сумська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Хмельницька, Закарпатська, Львівська та інші). Загалом інженери FIDIC проінспектували 36 об’єктів.  За результатами спільної роботи було відкрито 28 кримінальних справ. І це лише початок справжнього співробітництва. 

«Це демонструє, що інтеграція стандартів FIDIC  в державні структури дає величезні переваги та відкриває нові можливості. Зараз, як ніколи, важлива позиція Держави, щоб якнайшвидше адаптувати норми FIDIC до вітчизняних реалій і дати поштовх модернізації усій системі будівництва. Без FIDIC не буде розвитку, а навпаки, може виникнути велика проблема з міжнародними інвестиціями, спільними проектами та кредитами. Сподіваюсь, що українська влада, нова команда це розуміють і не змарнують шанс України вийти на новий рівень розвитку», - наголосила спікер.

Відмічаючи високий рівень організації та представництва  Міжнародного Форуму Бізнес-Дні FIDIC- 2019, Яна Щигурова подякувала всім учасникам, партнерам та особисто відмітила спонсорів – Юридична компанія Астерс, ТОВ «Дорожнє будівництво Альтком» та ТОВ «Будівельно-інвестиційну стратегію».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.