Скандал із закупівлею медичного кисню дитячими лікарнями набирає

28 травня 2019, 22:47
Власник сторінки
0
36

Скандал із закупівлею медичного кисню дитячими лікарнями набирає 25.05.19, 16:39 анализ, больница, врач, врачи, лабоpатоpия, лекарства, медицина

У своїх попередніх матеріалах я розповідав, що до ГО «Рух за чесну медицину» звернулися громадяни, які вважають, що стали жертвами сумнівних оборудок фірми «Кріогенсервіс».  Компанія, очолювана таким собі Сергієм Защенковим,  за дуже підозрілих обставин виграє тендери по всій Україні на постачання медичного кисню до лікарень та науково-дослідних установ медичного спрямування. Чому підозрілих? «Кріогенсервіс» не має необхідних виробничих потужностей для постачання такої великої кількості медичного кисню, та ще й пропонує за цей дорогий лікарський засіб просто смішну ціну. Тож в людей виникли сумніви: чи не технічний кисень під виглядом  медичного постачає «Кріогенсервіс»?

 

Щоб розібратися в ситуації, декілька днів тому я вирушив до Київської міської клінічної дитячої лікарні № 2, яка закуповує медичний кисень в «Кріогенсервіс». Хотів поспілкуватися з головним лікарем щодо якості цієї продукції. Тоді на робочому місці я лікаря не застав, але від працівників лікарні дізнався, що тендерний комітет закладу взагалі не цікавиться якістю кисню, що поставляє підприємство Защенкова. Мовляв, головне, щоб тендерна документація  була в порядку. Уявляєте?

 

Щоб спростувати або підтвердити цю інформацію, наступного ж дня я навідався до цього медичного закладу ще раз, і мені вдалося все-таки поспілкуватися з головним лікарем Ольгою Дзюбою.

 

І от що я дізнався. Справді, тендерний комітет лікарні сам не перевіряє якість лікарських засобів, що закуповуються – йому достатньо наданого потенційними постачальниками ліків пакету документів, прописаних в тендерній документації. Не є виключенням з правила і  медичний кисень, який постачає постійний переможець тендерів «Кріогенсервіс». Тож якої якості кисень постачає компанія Сергія Защенкова – ніхто не знає.

 

Єдине, що здивувало головного лікаря, це те, на оголошення про проведення тендерних закупівель відкликається лише «Кріогенсервіс».

 

Раніше з «Кріогенсервісом» участь в тендері брала ще одна компанія. Але декілька років тому конкурентом Защенкова зненацька зацікавилася Служба безпеки України. І з тих пір у «Кріогенсервісу» в Київській міській клінічній лікарні № 2 конкурентів немає. Цікаво, правда?

 

Звичайно, ми не знаємо напевно, чи має компанія «Кріогенсервіс» відношення до того, що її єдиний конкурент раптом потрапив під приціл правоохоронців. Але те, що правоохоронні органи дедалі частіше стають головним інструментом у брудних конкурентних війнах, – сумний факт. І, не виключено, що так могло статися і цього разу…

 

У будь-якому випадку, запитань в цій історії поки більше, ніж відповідей. І головне з них – чим насправді дихають пацієнти українських лікарень?

 

А тим часом скандал навколо «Кріогенсервісу» та її керівника Сергія Защенкова набирає обертів: сумнівною діяльністю компанії вже активно цікавляться правозахисники, громадські діячі та журналісти. Тож, сподіваюся, що відповіді ми отримаємо вже зовсім скоро.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.