СТРАТЕГІЯ МИРУ ТА БЕЗПЕКИ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО: "БУДАПЕШТ+" І ПЛАН РЕІНТЕГРАЦІЇ ТОТ

12 березня 2019, 11:15
Власник сторінки
доктор юридичних наук, голова Координаційної ради ГО "ЕкспертиЗА Реформ"
0
36
СТРАТЕГІЯ МИРУ ТА БЕЗПЕКИ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО:  БУДАПЕШТ+  І ПЛАН РЕІНТЕГРАЦІЇ ТОТ
Андрій Сенченко, Анатолій Полях

Дипломатично-юридичний наступ – саме так Координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко визначив пріоритет діяльності нового Президента України щодо повернення ТОТ.

Воєнний кабінет Юлії Тимошенко – чи не єдина в Україні фабрика думки, напрацювання якої стали основою політичної програми кандидата в Президенти України. Напрацювання експертів Воєнного кабінету ґрунтуються на чотирьохрічному досвіді діяльності Центру деокупації та реінтеграції Всеукраїнського громадського руху «Сила права».

За цей час «Сила права» сформувала широку судову практику на рівні місцевих, апеляційних судів та Верховного суду України. Незважаючи на бездіяльність держави, активісти змогли отримати позитивні рішення про стягнення шкоди в інтересах родин загиблих і вимушених переселенців, а також встановили сотні юридичних фактів збройної агресії РФ проти України та окупації частини території України в судах.

Дипломатично-юридичний наступ – саме так Координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко визначив пріоритет діяльності нового Президента України щодо повернення тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Стратегія миру та безпеки є системою спланованих комплексних дій у міжнародно-дипломатичній, юридичній, воєнній, економічній, інформаційній, культурній та інших площинах.

Основними складовими Стратегії миру та безпеки Юлії Тимошенко, за словами Андрія Сенченка, є:

І. Міжнародно-дипломатичний аспект

На рівні міжнародної дипломатії експерти наполягають на необхідності термінової зміни Мінських домовленостей на формат перемовин «Будапешт+» за участю Великобританії, США, а також Німеччини і Франції. Формат «Будапешт+» дозволить сформувати новий підхід до міжнародних санкцій: відійти від дрібних санкцій і реалізувати глобальні консолідовані економічні кроки. Прикладом такого кроку є запровадження економічних ембарго на купівлю російських продуктів (зокрема, нафтопродуктів).

Окрім цього, за 25 років відмови України від ядерної зброї, країни НАТО заощадили декілька сотень млрд. доларів на своїх оборонних видатках. Тому Будапештські гарантії дають Україні можливість вимагати від країн НАТО посильної допомоги у:

  • відновленні протиповітряної і протиракетної оборони;
  • відновленні військово-морських сил;
  • посиленні українського потенціалу у спротиві в разі масового вторгнення агресора на суходолі.

ІІ. Реалізація реінтеграційного (пост)деокупаційного плану

Юридичний наступ, за словами експертів Воєнного кабінету, має бути втілено і на загальноукраїнському рівні: за п’ять років влада не розробила правове підґрунтя для реінтеграції тимчасово окупованих територій. Тому першими кроками наступу на юридичному фронті є ухвалення Верховною Радою України двох законів України «Про перехідний період» і «Про прощення». Закон «Про перехідний період» – реінтеграційний дороговказ, що різнобічно регулює дії української влади з реінтеграції територій Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини територій Донецької та Луганської областей після їх деокупації. Закон «Про прощення» – не звільняє від юридичної відповідальності осіб, що вчиняли злочини проти України, але дозволяє диференціювати тяжкість покарання. Проект Закону «Про прощення» постійно оновлюється, до його удосконалення експерти Воєнного кабінету запрошують усіх охочих.  

ІІІ. Модернізація українського війська

Експерти Воєнного кабінету Юлії Тимошенко напрацювали систему пропозицій щодо запровадження професійної контрактної армії, нових підходів до індексації зарплатні та посилення соціального захисту військовослужбовців. З блоком цих напрацювань можна ознайомитись на сайті Воєнного кабінету Юлії Тимошенко.

Команда експертів громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ» підтримує і вітає напрацювання експертів Воєнного кабінету Юлії Тимошенко. Висновки і пропозиції, суголосні змісту Стратегії миру та безпеки, ми висвітили під час презентації нашої моделі повернення тимчасово окупованих територій, яку презентували у травні 2018 року. Впевнені, що у найближчому майбутньому ці аналітичні напрацювання перетворяться на комплекс практичних заходів.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,донбасс,политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.