ХРОНІКИ ВОЄННОГО СТАНУ: МЗС ЗВОЛІКАЄ З КОНСУЛЬТАЦІЯМИ У БУДАПЕШТСЬКОМУ ФОРМАТІ

03 грудня 2018, 09:38
Власник сторінки
доктор юридичних наук, голова Координаційної ради ГО "ЕкспертиЗА Реформ"
0
69
ХРОНІКИ ВОЄННОГО СТАНУ: МЗС ЗВОЛІКАЄ З КОНСУЛЬТАЦІЯМИ У БУДАПЕШТСЬКОМУ ФОРМАТІ
Підписання Будапештського меморандуму

Оперативна робота з ініціювання невідкладних консультацій з країнами-підписантами Будапештського меморандуму є чи не єдиним дієвим заходом здобуття міжнародної підтримки Україною.

Воєнний стан в Україні діє вже п’яту добу.   

А з моменту введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» минув вже тиждень.

Нагадаємо, що цей документ містить доручення Міністерству закордонних справ звернутися до держав, що підписали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (відомий як Будапештський меморандум), з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії Російської Федерації проти України.

Будапештський меморандум слід розглядати разом з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї 1968 року. За відмову від третього у світі арсеналу ядерної зброї РФ, США і Великобританія надали Україні міжнародно-правові гарантій, що і були викладені у Будапештському меморандумі.

Тому Будапештський меморандум - це чи не єдиний міжнародний договір, який надає Україні власне безпекові ГАРАНТІЇ. Відповідно до положень цього документу, РФ, США і Великобританія визнали повагу до незалежності, суверенітету та існуючих кордонів України і взяли на себе зобов’язання утримуватися від економічного тиску і загрози використання сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України.

Тому оперативна робота з ініціювання невідкладних консультацій з країнами-підписантами Будапештського меморандуму є чи не єдиним дієвим заходом здобуття міжнародної підтримки не лише на рівні «занепокоєнь» чи «запевнень» міжнародної спільноти, а й у площині конкретних заходів міжнародного рівня, що не обмежуються лише посиленням санкцій відносно РФ.

Проте за тиждень з початку військової агресії у Керченській протоці на офіційному сайті Міністерства закордонних справ нема жодного повідомлення про звернення до країн-підписантів Будапештського меморандуму з ініціюванням відповідних консультацій і засідань у Будапештському форматі. Не надало МЗС і відповідь на наш запит на публічну інформацію з цього питання у 48-годинний термін відповідно до частини 2 статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Залишається лише сподіватись, що ініціативу щодо роботи Будапештського формату буде невідкладно відпрацьовано на найвищому державному рівні. Оскільки злагоджена і оперативна робота органів державної влади в умовах воєнного стану – один з ключових чинників посилення позицій нашої держави.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина,США,Великобритания,Военное положение в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.