ХРОНІКИ ВОЄННОГО СТАНУ: ТЕМПИ СТВОРЕННЯ РАД ОБОРОНИ ОБЛАСТЕЙ

29 листопада 2018, 16:46
Власник сторінки
доктор юридичних наук, голова Координаційної ради ГО "ЕкспертиЗА Реформ"
0
181
ХРОНІКИ ВОЄННОГО СТАНУ: ТЕМПИ СТВОРЕННЯ РАД ОБОРОНИ ОБЛАСТЕЙ
Області України, в яких введено воєнний стан

Регіони України, на які поширюється дія воєнного стану, з різною оперативністю виконують доручення Указу Президента України щодо введення воєнного стану.

Воєнний стан в Україні діє вже добу. Вчора (фактично через дві доби з моменту голосування Парламенту) набув чинності Закон України Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні".

Нагадаємо, що воєнний стан введено в 10 областях України - у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Якими є першочергові заходи, що мають виконати обласні державні адміністрації і органи місцевого самоврядування, в регіонах воєнного стану? Відповідь на це питання знаходимо у п.6. Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»: обласні державні адміністрації і органи місцевого самоврядування мають створити ради оборони.

Моніторинг офіційних сайтів обласних державних адміністрацій, на які поширюється дія воєнного стану, засвідчив, що більшість із них вже відзвітувала про створення рад оборони і проведення перших засідань. Це, зокрема, Вінницька ОДА, Миколаївська ОДА, Одеська ОДА, Сумська ОДА, Херсонська ОДА. Обласні державні адміністрації на Чернігівщині та Херсонщині не чекали на набрання чинності відповідним законом та оперативно провели засідання рад оборони ще 26 листопада.

Найбільш продуктивною, за інформацією з відкритих джерел, можна вважати роботу ради оборони у Миколаївській області, що вже встигла затвердити план заходів із запровадження воєнного стану.

В Запорізькій і Чернігівській областях ради оборони створені, але ще не звітували про свою роботу.

Про плани створити раду оборону заявило керівництво Луганської ОДА.

Відсутньою у публічному доступі є інформація про створення і роботу рад оборони на Донеччині і Харківщині.

Як бачимо, регіони України, на які поширюється дія воєнного стану, з різною оперативністю виконують доручення Указу Президента України щодо введення воєнного стану.

Не зважаючи на те, що воєнний стан введено у 10-ти областях України, план заходів воєнного стану розробила рада оборони Львівської області. Скликали раду оборону і на Рівненщині.

В інших регіонах України у відкритому доступі є інформація про існування рад оборони, що були створені ще у 2014 році на виконання ст.14 Закону України «Про оборону». Проте актуальних повідомлень про проведення їхніх зборів на офіційних сайтах обласних державних адміністрацій за останній час не оприлюднено.

Зрозуміло, що деяка інформація про роботу рад оборони має обмежений доступ. Але наявність публічного звітування про вжиті радами оборони заходи сприятиме мінімізації панічних настроїв. Окрім цього, таке звітування формуватиме уявлення про злагоджену роботу органів державної влади, про наявність якої, на жаль, поки складно говорити.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.