ХРОНІКА ВОЄННОГО СТАНУ: ПЕРШІ КРОКИ – ВТРАТИ ЧАСУ

28 листопада 2018, 15:21
Власник сторінки
доктор юридичних наук, голова Координаційної ради ГО "ЕкспертиЗА Реформ"
0
286
ХРОНІКА ВОЄННОГО СТАНУ: ПЕРШІ КРОКИ – ВТРАТИ ЧАСУ
воєнний стан: географія

Вперше в історії України введено воєнний стан. Він має діяти вже дві доби. Це слідує з Указу Президента України №393/2018 «Про введення воєнного стану», що був оприлюднений сьогодні.

         
       Відповідно до тексту документу, воєнний стан в Україні введено із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року.

Отже, з 30-ти днів, відведених на подолання збройної агресії РФ, ми вже втратили 2 доби.  Це пов’язано з тим, що ми і досі не бачимо офіційний текст закону про введення воєнного стану (йому лише присвоєний номер 2630-VIII від 26.11.2018). Цей закон і відповідний Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» так і не набрали чинності, оскільки до цього часу досі офіційно не публіковані.

Зважаючи, що наступний випуск Урядового кур’єра за планом вийде лише завтра, то ми фактично можемо втратити і третю добу.

Чому бюрократичний апарат діє так розлагоджено в ситуації надзвичайного стану в Україні?

Офіційний документообіг, пов'язаний з процедурою введення воєнного стану, насправді, викликає чимало питань.

Згадаємо, що 26 листопада РНБО проголосувала за пропозицію ввести воєнний стан на 60 днів, а відповідне рішення Президент України ввів у дію своїм Указом №390/2018 і видав Указ «Про введення воєнного стану» №391/2018. Після цього Голова держави вніс у Парламент для затвердження Проект закону «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Таке рішення викликало неабиякий суспільний резонанс, засвідчило зрив виборів в Україні.

Увечорі цього ж дня Голова держави з трибуни Верховної Ради попросив Парламент підтримати введення воєнного стану на 30 днів замість 60-ти, рекомендованих РНБО, та обмежити територію дії воєнного стану до прикордонних областей і внутрішніх вод України Азово-Керченської акваторії. На підсумку український Парламент проголосував за проект Закону про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" (№ 9338 від 26.11.2018), текст якого ми і досі не бачимо.

Наступного дня в Урядовому кур’єрі було оприлюднено Указ Президента України №390/2018 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року", яким первісне рішення РНБО про 60-ти денний строк воєнного стану набуло чинність.

Сьогодні ж в Урядовому кур’єрі оприлюднили Указ Президента №392/2018 «Про внесення зміни до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні». Тривалість воєнного стану в цьому Указі скорочено до 30-ти днів.

Отже, ситуація щодо введення правового режиму воєнного стану викликає чимало питань. Втрати часу можуть стати приводом для продовження терміну його дії.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина,воєнні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.