«Зачистка» за розкладом

13 вересня 2018, 19:28
Власник сторінки
0
1168

Але є цікавий поворот: за іншою версією – мішенню був зовсім не Захарченко. Подейкують, що цілились у фінансовий мозок бандитського угруповання «ДНР» Тимофеєва

«Зачистка» за розкладом

Сенсацією тижня стало вбивство очільника так званої ДНР Олександра Захарченка. Що це було: розборки між бойовиками, український слід чи кремлівський план, щоб прибрати забруднених кров’ю ватажків і поставити замість них менш одіозних персонажів? Бо тільки так можна думати про повернення повної території назад в Україну. Або навпаки – шукають привід для повномасштабної війни. На жаль, на користь цієї версії уже призначили винних і вибили зізнання із чотирьох місцевих, що вони «українські диверсанти». То хто стоїть за смертю Захарченка? Відповідь на це питання дає підказку чого чекати Україні далі. Спробуємо віднайти її разом.

Олександр Захарченко народився і прожив у Донецьку, недоміліціонер, технік і механік 6 розряду та торговець курми. Навесні 2014 року очолив групу бойовиків, які захопили будівлю Донецької міської адміністрації. Згодом його призначили військовим комендантом міста, а після – головою так званої самопроголошеної ДНР. Від тоді і до самої загибелі плекав мрію про приєднання України до Росії. Крім злочинів проти свого ж народу запам’ятався українцям гучними заявами, такими як захоплення Києва за лічені дні та завоювання британської столиці Лондона.

Кажуть, що ця смерть містить багато символізму і навіть містики: ресторан «Сепар» та поминки за Йосипом Кобзоном, який сміливо заявляв, що Донбас ніколи не співатиме гімн нашої держави допоки житиме сам співак. А ще буквально тиждень тому колишній міністр самопроголошеної «ДНР» Юрій Лекстутес прямо заявив, що Захарченка невдовзі мають ліквідувати. Що це: пророцтво або просто колишній поплічник ватажка бойовиків добре володів інформацією?

Ресторан «Сепар» відкрили наприкінці 2017 року. Справжнім власником вважали самого Захарченка, але офіційно він належав його охоронцю Олександру Костенку на прізвисько «Скромний». Від тепер він головний підозрюваний у вбивстві свого боса. Бойовики вважають, що «Скромний» був у курсі, що десь у закладі вибухівка тихо чекала на свою здобич.

Але є цікавий поворот: за іншою версією – мішенню був зовсім не Захарченко. Подейкують, що цілились у фінансовий мозок бандитського угруповання «ДНР» Тимофеєва, а Захарченко був супутньою втратою. Є навіть людина, яка максимально відповідає на головне питання цієї бізнес-версії: «Кому це вигідно»? І це Сергій Курченко – зараз один із найактивніших бізнесменів на окупованій території. Таким чином, вибух у «Сепарі» схожий на перерозподіл грошей та власності. Але справжнє слідство ніхто, схоже, вести не буде.

Натомість, новий лідер сепаратистів виглядає дещо розгубленим. Непомітно, що Дмитро Трапезніков – колишній клерк середньої ланки футбольного клубу «Шахтар» - щасливий від того, що його зненацька посадили в крісло вбитого попередника.

Слід зазначити, що невдоволення діями Захарченка та Тимофеєва останнім часом зростало: в Москві відкрито, в Донецьку – приховано. Адже з початку року Захарченко і компанія знахабніли і почали перетворювати окуповану територію на приватну резервацію, з якої просто неможливо вибратися.

Цікаво, що диктатори від невдоволення завжди рятуються війною. «Сепар» вибухнув на фоні військових невдач донецьких бойовиків. Йдеться, наприклад, про місто Горлівка – промислового гіганта на північ від Донецька. Саме там найманці Захарченка почали втрачати контроль над околицями вкрай важливого для них індустріального міста.

Ще один цікавий факт: саме в ніч на 29 серпня (менше, ніж за 2 доби до підриву Захарченка) мало запрацювати так зване шкільне перемир’я. натомість, в останні хвилини перед його оголошенням бойовики нібито зірвались з ланцюга і вирішили витратити весь свій боєкомплект. Таким чином, забезпечити тишу для школярів не вдалося: війська ще живого тоді Захарченка стримувались лише кілька годин.

Тепер їм уже немає потреби провокувати українців дрібною стріляниною: є більш вражаючий привід для розігріву війни. Головний московський дипломат Лавров напередодні мирних переговорів у нормандському форматі оголосив про їх блокування у зв’язку зі смертю Захарченка. А нові маріонетки Москви кажуть, що 14 вересня так звана армія ДНР піде у контрнаступ. У Києві точно розуміють: хто б не стояв за підривом «Сепара», Москва все одно звинуватить Україну в кривавому загостренні на фронті. Підігріватимуть ситуацію і російські ЗМІ. І вже за класичним зразком кремлівської тоталітарної машини на Україну чекатимуть нові проблеми, з якими нам потрібно буде впоратися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина-Россия,Путин,Кремль,новости Крыма ,Александр Захарченко ДНР,ДНР новости сегодня,ДНР новости,война на Донбассе
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.