Закон про аліменти: нова хвиля розбрату в сім’ї

28 липня 2018, 14:47
Власник сторінки
0
60

Вже традиційно для нашої країни, цей закон прийняли, беручи до уваги здебільшого людей, які можуть виплатити такі кошти.

Закон про аліменти: нова хвиля розбрату в сім’ї

Аліменти – це одна з найтемніших сторінок численних історій розпаду сім’ї. Так, після розлучення саме це питання найгостріше постає між чоловіком та жінкою. Нещодавно в Україні було прийнято новий закон про аліменти, який змушує платників виплачувати тепер значно більшу суму грошей, аніж було до цього. Прийнятий Верховною Радою закон викликав шквал емоцій та обурення в першу чергу тому, що змусить платників аліментів віддавати останні гроші на дитину, не залишаючи коштів на власне існування.

Після підписання Президентом України нового закону про аліменти, ті, хто не платить гроші на дитину більш, як півроку не можуть кермувати автомобілем, користуватися мисливською зброєю та виїжджати за кордон. І тут по-чесному можна говорити на аліментника «він», адже саме чоловіки здебільшого стають неплатниками аліментів.

Розглянемо іншу сторону закону про аліменти. Так, він позбавляє платника права виїзду за кордон в той час, як саме іноземні країни є засобом виживання, адже відомо, що багато українців виїжджають на роботу банально в сусідню Польщу. Нерідко саме робота за кордоном є єдиним способом заробітку.

Така сама ситуація і з водінням машини, адже автомобіль часто є «годувальником» всієї сім’ї. Варто наголосити, що згідно з новим Законом мінімальний розмір аліментів збільшується до прожиткового мінімуму. Ще одна новація – якщо аліменти не сплачуються більше року, то їх розмір збільшується на 20%. Якщо борг понад 2 роки – на 30%, понад 3 роки – на 50%. Тобто, якщо платник буде не в змозі виплатити аліменти в розмірі прожиткового мінімуму упродовж щонайменше року, то тепер держава позбавляє його можливості заробити ці гроші за кордоном, ба більше, навіть в Україні на власній автівці!

Як було вже зазначено, розмір аліментів тепер встановлюється на рівні прожиткового мінімуму. Це означає, що розмір аліментів для жителя Києва та, наприклад, Тернополя буде однаковою. Думаю, не потрібно пояснювати, що заробітна платня в згаданих регіонах суттєво відрізнятиметься. Вже традиційно для нашої країни, цей закон прийняли, беручи до уваги здебільшого людей, які можуть виплатити такі кошти. Це ще одне упущення нашого Міністерства юстиції. Цей момент конче потрібно доопрацювати, враховуючи регіональні особливості рівня зарплати.

Слід наголосити, що є величезна кількість фейкових виконавчих проваджень, коли батько сплачує, наприклад, через Укрпошту або на картку, а мати говорить, що він не робить цього, біжить до державного виконавця. Останній в свою чергу «напаює» відповідальність і завтра, друже, ти не можеш керувати транспортним засобом.

Варто підмітити, що з прийняттям нового закону про аліменти, ситуація змінилась здебільшого на користь матері. Проте, закон абсолютно нічого не пропонує батькові, який справно платить аліменти і позбавлений можливості бачитись з дитиною через упередження матері. Головне – це отримати якнайбільше грошей, а зустріччю з дитиною можна знехтувати… Він дуже однобокий, недосконалий та покликаний відстоювати в першу чергу інтереси матерів, нехтуючи батьківською опікою.

За статистикою Міністерства юстиції, в Україні аж 600000 виконавчих проваджень щодо аліментів. Та оці заборони на керування автомобілем, виїзд за кордон та мисливську зброю геть ніяк не зачеплять тих, хто нічого не має. Тим, хто не працює, не має жодного майна і, відповідно, не платить аліменти, закон вручає в руки мітлу! За рішенням суду, соціальні роботи можуть тривати 120 годин або 240 годин і звісно, це робота, за яку платять здебільшого «мінімалку».

Згідно з новаторством до закону, той, хто жив з дитиною, за рішенням суду, має право вивозити її за кордон: на лікування, відпочинок чи навчання. Знову ж таки, якщо понад півроку інший батько не платить аліменти. Тому, якщо ви хочете брати участь в житті дитини, звітуйте у Виконавчу службу про те, скільки ви заплатили грошей і коли. Бо колись люба дружина чи чоловік може про це просто змовчати, а Виконавча служба нараховуватиме вам місяці боргів. Зараз виконавець може за 10 хвилин позбавити вас права виїзду за кордон, а от, щоб оскаржити це – інколи можна судитись роками!

За словами фахівців, ми створюємо дисбаланс. Ніколи такого не було і немає в Європі. Це в нас ноу-хау таке.

Поки що в ролі аліментника більшість із нас, мабуть, уявляє чоловіка, АЛЕ ситуація дуже швидко може обернутися проти жінки. Тільки-но чоловіки зрозуміють, що цей закон роздягає другу половину догола, вони зроблять усе, аби діти з мамами не залишалися. І тоді на протест вийде вже «вона». Сенс аліментів – забезпечити дитину, а не покарати когось за розлучення. Проте саме таку ситуацію провокує новий закон про аліменти, що черговий раз доводить його недосконалість та потребу доопрацювання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законодавство,Міністерство юстиції,борги,громадянське суспільство,Батьки і Діти,діти,прожитковий мінімум,верхова рада,заробітчани,заробітна плата,платники податків,грошові кошти,Павел Петренко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.