ЩО ТАКЕ «ГАРАНТІЇ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ»?

15 червня 2018, 14:24
Власник сторінки
доктор юридичних наук, голова Координаційної ради ГО "ЕкспертиЗА Реформ"
0
68
ЩО ТАКЕ «ГАРАНТІЇ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ»?
Підписання Будапештського меморандуму

Впевнені, що Україна в особі Верховної Ради і Президента ніколи не відмовилась би від третього на той час у світі ядерного потенціалу, не маючи гарантій своєї безпеки.

Досягнуте днями рішення президентів США і Північної Кореї про денуклеаризацію Корейського півострова стало підставою для застереження щодо підвищення рівня безпекових гарантій, маючи на увазі досвід невиконання країнами-підписантами Будапештського меморандуму.

Як відповідь на таку позицію у виданні «Голос Америки» оперативно з’явилась , в якій американські експерти суголосно заявляють: за Будапештським меморандумом США надали Україні не «гарантії», а «запевнення», що не створюють правових наслідків у вигляді зобов’язань. Підкріплюючи свою позицію, представники американської дипломатії спираються на переклад слова «assurances» як «запевнення», а не «гарантія», що фігурує в англомовній назві даного документу. Отже, аргументація зазначеної позиції зводиться до лінгвістичних тлумачень.

На жаль, такі заяви є зрозумілими і очікуваними, але вкрай неприйнятними. І ось чому.

Англомовна версія Будапештського меморандуму дійсно містить слово «assurances», а не слово «guarantees». В англо-російських словниках поняття «assurances» перекладається як «гарантія, запевнення, обіцянка». зазначено, що його укладено і підписано «у чотирьох    рівно автентичних примірниках українською, англійською та російською мовами». При цьому в українському примірнику, , міститься термін «гарантія». Отже ми можемо стверджувати, що офіційний представник Сполучених Штатів поставив свій підпис під текстом документа, в якому «assurances» абсолютно точно перекладається як «гарантія». Таким чином, подібні заяви можна поки що сприймати як словесні маніпуляції, які мають бути критично оцінені і роз’яснені офіційними представниками обох країн.

З іншої точки зору, в світі є відомим вплив засобів масової інформації як справжньої 4-тої гілки влади, тому формування подібного дискурсу може означати спробу створити підґрунтя для подальшого уникнення відповідальності США перед Україною.

Нагадаємо, що Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і відмовилась від ядерного потенціалу на підставі від 16 листопада 1994 року. Набрання чинності цим законом було поставлено в залежність від надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародно-правового документа. Цим документом і став Будапештський меморандум.

Впевнені, що Україна в особі Верховної Ради і Президента ніколи не відмовилась би від третього на той час у світі ядерного потенціалу, не маючи гарантій своєї безпеки. В противному разі, з формальної точки зору, закон «Про приєднання до договору про нерозповсюдження ядерної зброї» можна було б оцінювати як такий, що не набрав чинності. Це, в свою чергу, відкриває для України легку правову можливість відновити свій ядерний потенціал.

Сподіваємось, що позиція офіційного Вашингтона буде далекогляднішою і не піддаватиме сумніву зобов’язання щодо гарантій безпеки України.

P.s. Наприкінці травня притягнути США, Великобританію і РФ до солідарної відповідальності з метою компенсації збитків Україні, завданих війною на Донбасі і анексією Криму. Це і має бути, на наше переконання, пріоритетом визначення методології припинення збройного конфлікту і подолання його шкідливих наслідків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Америка,ядерное оружие,Будапешт,минские договоренности
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.