Для тих, хто недавно за кермом, основні юридичні нюанси.

25 березня 2018, 18:40
Власник сторінки
Business, owner. IT manager. Civic and social activist.
1
2366

Тихіше їдеш – менше винен! Не спи за кермом – країні потрібен кожен платник податків.

Почнемо з того, що розставимо правові крапки над "і".

Хто має право знімати поліцію на камеру?

Фото, відео, аудіофіксація діяльності поліції, то що нам дає право  фіксувати діяльність поліції на відеокамеру?

Перше - це наш основний Закон Конституція України

ст. 34 Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Закон України «Про національну поліцію» Стаття 9. Відкритість і прозорість 1. Поліція здійснює свою діяльність на принципах відкритості та прозорості в межах, визначених Конституцією і законами України.

В свою чергу, зі сторони правоохоронця.

Чи повинен правоохоронець попередити, що він здійснює запис на відеокамеру?

Стаття 40. Застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото і кінозйомки, відеозапису.

1. Поліція для забезпечення громадської безпеки та порядку може закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, монтувати, розміщувати по зовнішньому периметру доріг і будівель автоматичну фото і відеотехніку, а також використовувати інформацію, отриману з автоматичної фото і відеотехніки, що знаходиться в чужому володінні, з метою:

1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки і власності, забезпечення безпеки осіб;

2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

Поліцейський зупинив ваше авто, що робити.

Перше, що треба, це зрозуміти що свою діяльність поліція здійснює  на засадах  відкритості та прозорості це вказано в ч. 1 ст. 9 Закону України "Про національну поліцію". Це означає, що поліцію можна записувати на відео без їх згоди.

Стаття 9. Відкритість і прозорість.

1. Поліція здійснює свою діяльність на принципах відкритості та прозорості в межах, визначених Конституцією і законами України.

Якщо вас зупиняють попросіть співробітника поліції представиться і показати посвідчення в розгорнутому вигляді, перепишіть його ПІБ, посада, звання, (ч. 3 ст. 18 Закону України «Про національну поліції»), щоб в разі непорозумінь - знати на кого писати скаргу за безпричинну зупинку.

Стаття 18. Основні обов'язки поліцейського

 Звертаючись до лиця, або в разі звернення особи в поліцію, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформації, не випускаючи його з рук.

Поліцейський при зупинці зобов'язаний назвати причину зупинки відповідно до ст. 35 Закону України «Про національну поліцію», це прямо прописано в частині другій цієї статті.

1)    Якщо поліцейський вимагає надати документи на автомобіль права то він повинен назвати одну з причин для перевірки документів зазначеної в ст. 32 Закону України «Про національну поліції».

Якщо вимагають показати страховку треба розуміти, що вона пред'являється тільки в двох випадках, це записано п. 21.2 ст. 21 Закону України «Про страхування».

Закон України.

Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів

Стаття 21. Забезпечення обов'язковості страхування цивільно-правової відповідальності

21.2. Контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:

Відповідним підрозділом Національної поліції при складанні протоколів про порушення правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

Як поліція доводить провину водія.

 Для того, щоб довести провину водія у скоєнні порушення ПДР поліції мало просто бачити правопорушення, його треба довести, особливо якщо ви оскаржуєте постанову в суді.

Які докази провини водія поліцейський може використовувати, щоб довести вашу провину.

Це відеозапис самого правопорушення зроблена на відеокамеру або на камеру поліцейського, на мобільний телефон (це значення не має). До речі, не має значення – прилад  для запису відео знаходиться на балансі поліції чи ні належить він особисто правоохоронцю. Суду лише цікава фактична інформація яку можна отримати за допомогою перегляду відео ролика і побачити винні ви чи ні в скоєнні правопорушення.

Як поліція доводить провину водія, для того, щоб довести свою невинуватість у вчиненні адміністративного правопорушення досить записи з відеореєстратора або показань свідків це ті реальні докази які можуть довести винні ви чи ні. Свідки можуть підтвердити вашу позицію в суді. Звичайно ж, що відео запис має більше значення ніж свідчення свідків, бо на ньому видно, здійснювали ви правопорушення чи ні.

Стаття 251. Докази.

Доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган чи посадова особа, встановлює наявність або відсутність адмін-правопорушення, винуватість даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Все це встановлюється протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото і кінозйомки, відеозапису, в тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюють в автоматичному режимі, або засобів фото і кінозйомки, відеозапису, в тому числі тими, що використовують особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюють в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: автомобили,полиция,водитель
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.