УКРОП пропонує на рівні закону включити НВК до системи освіти

20 березня 2018, 19:11
Власник сторінки
0
79

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що пропонує на законодавчому рівні включити навчально-виховні комплекси до української системи освіти.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що пропонує на законодавчому рівні включити навчально-виховні комплекси до української системи освіти.

– Навчально-виховні комплекси наразі є поза законом – заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, виступаючи на брифінгу у ВРУ. Тим часом НВК – це майже половина навчальних закладів України, у них навчається 750 тисяч дітей. Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо навчально-виховних комплексів)» № 8146 повинен повернути НВК до системи освіти, адже вони мають право на майбутнє, бо роками давали й продовжують давати маленьким українцям дійсно якісну освіту – наголосила парламентар. 

Автори вищезазначеного законопроекту - народні депутати від УКРОПу у співпраці з представниками різних фракцій і груп парламенту зазначають, що навчально-виховні комплекси передбачають координацію різних освітніх установ для більш якісної підготовки учнів. Таким чином у НВК можуть функціонувати профільні класи і групи, що дають початкову професійну освіту.

Приміром, до структури комплексів можуть входити дитячі садки, школи I-III ступенів, професійно-технічні училища та міжшкільні виробничі комбінати.

«Проблема полягає в тому, що чинна редакція Закону України «Про освіту» виключила можливість такої форми навчального закладу, як навчально-виховний комплекс. Це створює формальні перешкоди для їхнього відкриття. Водночас уже існуючі НВК постали перед ризиком реорганізації», – зауважила нардеп від УКРОПу Ірина Констанкевич.

За її словами, навчально-виховні комплекси мають забезпечувати різнобічний розвиток дітей і підтримку їхнього здоров’я. Крім того, НВК готують дошкільнят до навчання у середній школі, розвивають їхні творчі здібності та формують основні норми загальнолюдської моралі.

«Призначення НВК – створити єдине сприятливе середовище для розвитку творчих здібностей і нахилів дітей від дошкільного етапу до завершення загальної середньої освіти», – додала парламентар.

Зараз в Україні функціонує понад 3,5 тис. НВК-шкіл і понад 3,3 тис. НВК – дошкільних закладів.

«З огляду на вищевказане, доцільно на законодавчому рівні визначити таку форму навчального закладу, як навчально-виховний комплекс», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.