Емфітевзис, або Як в українських селян відбирають землі

28 лютого 2018, 17:48
Власник сторінки
соціальний експерт
3
122

В останні роки кількість договорів емфітевзису істотно зростає, тіньові схеми розкрадання землі...

Найпоширенішою тіньовою схемою для позбавлення громадян України сільськогосподарських земель є емфітевзис. В останні роки кількість договорів емфітевзису істотно зростає...


Українською науковою спільнотою було опубліковано відкритий лист про суспільну небезпеку використання емфітевзису як інструменту продажу сільгоспземель.

Що фактично відбувається:

1. Договори укладаються більше на 100 і 200 років. При цьому такий договір може бути укладений з іноземцем або іноземною компанією.

2. Селянам за землю дають всю суму єдиним платежем, фактично купляючи її.

3. Оформлюються боргові розписки, попередні договори купівлі-продажу землі, тощо.

4. За такими договорами не сплачуються податки до бюджету.

5. Право на таку землю можна передати під заставу, внести до статутного капіталу компанії, віддати в оренду іншим особам чи продати, фактично без дозволу власника.

На кінець 2016 року у Реєстрі прав було зареєстровано 32.482 договорів емфітевзису. Найбільше договорів емфітевзису за останні 4 роки було укладено у Полтавській (3877), Херсонській (2476) та Кіровоградській (2386) областях. Найменше у Рівненській (12), Волинській (13), Львівській (18) областях.

Експерти прогнозують, що у 2017-2018 році буде укладено близько 80 тис. договорів емфітевзису загальною площею майже 800 тис. га, що, для порівняння, становить площу с/г угідь двох областей України, наприклад, таких як Чернівецька.

Довідково:

Площа с/г земель України 42,7 млн. га (70% площі усієї території країни).

10,4 млн. га с/г земель у державній власності, з яких:

– 4,7 млн га державних с/г земель в оренді (50% земель передані на 49 років);

– 3,2 млн. га – у постійному користуванні державних підприємств, установ;

– 2,5 млн. га у запасі (не надані в оренду або у власність).

Більшість із 4,7 млн. га земель запасу державної власності не інвентаризовані, їх немає в земельному кадастрі і вони розкрадаються: надаються в оренду на 49 років переважно без аукціону, за найнижчою ставкою; надаються безоплатно у власність на підставних осіб по 2 га для ОСГ.

На такі землі не розповсюджується мораторій, зокрема і заборона на зміну цільового призначення. Такі землі оформлюють на підставних осіб, а потім за різними договорами перетікають до рук декількох аграрних магнатів або спекулянтів.

За деякими оцінками в період з 2014-2018 років майже 4 млн. га таких земель були розкрадені за такими схемами. Тому інвентаризацію земель не проводять, адже в державній власності земель залишилось набагато менше.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Земля,продаж,мораторій,сільгосппродукція,корупційні схеми,корупція та шахрайство,договір,тіньовий бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.