Кібервійна

09 серпня 2017, 17:53
Власник сторінки
Публіцист
0
3828
Кібервійна
https://ukr.media/static/ba/aimg/2/1/6/216340_1.jpg

На сьогоднішній день, жодна людина не може уявити своє життя без гаджетів та комп’ютерів. З розвитком новітніх технологій не відстають і кібернетичні війни вони можуть завдати більше шкоди ніж реальна

На сьогоднішній день, жодна людина не може уявити своє життя без гаджетів та комп’ютерів. З розвитком новітніх технологій не відстають і кібернетичні війни вони можуть завдати більше шкоди ніж реальна війна.

«Кібервійна» - це використання Інтернету однією із держав з метою заподіяння шкоди військовій, технологічній, економічній, політичній галузі та суверенітету іншій державі.

Специфікою ведення «Кібервійни» є супротив в мережі Інтернет, який спрямований на дестабілізацію комп’ютерних систем і доступу до Інтернету державних установ, фінансових та ділових центрів для створення безладу та хаосу в житті країн, які покладаються на Інтернет у повсякденному житті.

З 2014 року Російською Федерацією, було здійснено понад 6000 нападів на українські стратегічно значимі підприємства та державні установи. Таким яскравим прикладом є дестабілізації економічної ситуації в Україні вірусом «criptolocker», будучи замаскованим на вимагання коштів у користувачів комп’ютера. Цей вірус розсилався на поштові адреси листами, під видом ділової розмови до працівників підприємств, банків, державних установ протягом декількох місяців з прихованою програмою блокування жорсткого диску, активізація якої відбулась 27 липня об 11:00 по всім зараженим вірусом комп’ютерам, якраз перед днем Конституції України. Завданням цієї кібератаки, було виведення з ладу банківської, телекомунікаційної, інформаційної та енергетичної системи для дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні та створення хаосу серед населення. Але, завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки України за дуже короткий термін, було заблоковано вірус та відновлено усі системні роботи. За гарячими слідами злочину було проведено розслідування звідки поширився цей вірус, результатом було виявлено, що всі листи надходили з Російської Федерації.

Після цієї події, стало зрозуміло, що кіберпростор має реальний вплив на дестабілізацію роботи підприємств та державних органів та невід’ємну стратегією гібридної війни з боку Російської федерації проти України. Було прийнято рішення Міністерством оборони України створити єдиний кібернетичний центр протидій подібним атакам, залучивши для здобуття досвіду НАТО та провідних спеціалістів в цій сфері. Основним завданням кіберцентру, буде здобування інформації про супротивника, розповсюдження пропаганди на різних інформаційних ресурсах, блокування ворожих сайтів, протидія хакерським атакам на стратегічні мережі, безпека критичних інформаційних інфраструктур.

Поки створення кіберцентру тільки в планах, в даний час захистом віртуального українського простором займаються хакери-волонтери, які є справжніми патріотами нашої країни, яких об’єднує тільки одна мета - перемога у війні: як в реальній, так і віртуальній.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: война,кибератака
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.