Машина пропаганди РФ

31 липня 2017, 10:33
Власник сторінки
Публіцист
1
140
Машина пропаганди РФ
http://www.vladtime.ru/uploads/posts/2017-03/1490780552_obschaya-kartinka.jpg

З малку людина не помічає, які види маніпулювання проводять над нею, але тільки вона зростає і набуває свідомості починається усвідомлення, яке інформаційне насильство над її внутрішнім світом і навіт

З малку людина не помічає, які види маніпулювання проводять над нею, але тільки вона зростає і набуває свідомості починається усвідомлення, яке інформаційне насильство над її внутрішнім світом і навіть психікою постійно проводяться засобами масової інформації.

Найбільш розвинуті сфери маніпулювання це реклами, новосні блоги, ЗМІ, фільми і навіть мультфільми. Людина, яка не розуміє і не знає елементарні методи маніпулювання на свідомість, може перебувати постійно під впливом особи, якій це на користь, змушуючи, як кажуть в народі, «плясать под свою дудку».

Добре, коли інформація поступає у максимально об’єктивному форматі - з посиланнями, фактами, підтвердженнями, даючи можливість читачеві чи слухачеві самому прийняти рішення на ту чи іншу тему. Що ж коли інформація змінюється навмисно - намагаючись вплинути на те саме остаточне рішення, але не маючи під собою твердого обґрунтування і тільки у вигідному для джерела форматі.

За даними ЗМІ, на сьогоднішній день, Російська Федерація займає одне з перших місць у світі за рівнем державних витрат у сфері пропаганди. Росія при Путіні почала витрачати на пропаганду у 2 раза більше коштів, ніж США, в яких чисельність населення набагато переважає російське.

У 2012 році Росією на державні ЗМІ було виділено 48,65 мільярдів рублів, у той час як на охорону здоров’я лише 32,43 мільярдів рублів. Починаючи з 2014 року розмір державної підтримки російських ЗМІ стрімко зростає, особливо «щедро» фінансується «ВГТРК», «Голос России», «РИА Новости» та «Росийская газета».

Отримані кошти вказані ЗМІ «старанно» відпрацьовують. Так, у квітні 2014 року інформагентство РИА Новости повідомило, що українська армія в бою за аеропорт Донецька знову використовувала вертоліт з символікою ООН. Агентство також пояснило, що за міжнародним законодавством використання повітряних машин з подібними позначеннями на борту можливо тільки миротворчими силами самої ООН. Новина супроводжувалася фотографією вертольота, який насправді літав під час української миротворчої операції під мандатом ООН в Конго два роки тому.

У тому ж році в соціальних мережах поширювалося фото з лежачою в калюжі крові жінкою, нібито вбитою українськими військовими в Донецьку. Зображення у своєму Twitter також розмістив журналіст Russia Today Грем Філліпс. Але пізніше видалив фотографію. Насправді фото було зроблено у Венесуелі.

Аналогічно на сайті "Навігатор" 26 травня 2014 року з'явилася новина про те, що в Донецьку розширюється район бойових дій, люди залишають свої будинки, спалено автомобілі та зростає кількість поранених. Новина супроводжувалася фотографією пожеж поблизу Путилівського мосту. Насправді вибухи і дим на фото Донецька з'явилися завдяки фотошопу.

І таких прикладів є десятки, а то і сотні.

Особливо зацікавлених і думаючих хотілося б заглибити до “Енциклопедії методів пропаганди” авторства Віктора Сороченка та «Дезінформація в ЗМІ та діяльність спецслужб» авторства Олександра Одергона, де переважна більшість прийомів дезінформації має великий вплив на свідомість. Це не якісь багаторівневі складні шахматні партії, а лише незначні, непомітні пересічному громадянинові рухи, які крок за кроком відривають людину від реальності.

Сподіваюсь після вивчених вказаних праць та усвідомлення того, що переважна більшість інформаційних матеріалів російських ЗМІ є фейковими та тенденційними, люди, особливо на сході України, позбавляться ватності, матимуть свою думку і своє розв’язання будь-якої проблеми. Зрозуміють, що не все то правда, що вони читають та бачать у ЗМІ.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина-Россия,Манипуляция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.