Шлях до економії за спожиту гарячу та холодну воду

05 серпня 2017, 12:25
Власник сторінки
Публіцист
0
44
Шлях до економії за спожиту гарячу та холодну воду
http://domik.ua/pic/publication_249340_img5bfeae108e153b2dc0176e3e13168552.png

Прийшов час Україні брати приклад з західних партнерів, раціональних заходів споживання, які дозволяють розумно використовувати гарячу та холодну воду тим самим зберігаючи свій сімейний бюджет.

За європейськими стандартами українці перебувають за межею бідності, адже плата за комунальні послуги, які нерідко фактично не надходять, сягає 30% сімейного бюджету. Європейці давно вже вирішили це питання завдяки встановленню лічильників на теплу та холодну воду. Прийшов час Україні брати приклад з західних партнерів, раціональних заходів споживання, які дозволяють розумно використовувати гарячу та холодну воду тим самим зберігаючи свій сімейний бюджет.

Отже, 1 серпня в офіційному віснику Верховної Ради "Голос України" був опублікований Закон №2119-VIII про встановлення обов'язкових засобів обліку послуг з постачання теплової енергії, гарячої води та центрального водозабезпечення. До серпня 2018 роки мають бути встановлені індивідуальні лічильники тепла на житлові будинки, а також лічильники гарячої та холодної води для нежитлових будівель. Для житлових будинків термін установки лічильників гарячої та холодної води продовжений на рік - до 2 серпня 2019 року.

Облік енергії лічильником — це механізм визначення фактично проданих ресурсів, за які повинен сплатити споживач. Самі ж мешканці в будь-якому будинку можуть самостійно впливати на споживання енергії, підвищуючи енергоефективність помешкання та ощадливіше використовуючи ресурси.

У середньому, споживач, який не має індивідуального лічильника, у побуті використовує близько 150 літрів води на день – це понад 1100 літрів на тиждень, за рік цифра спожитої води просто колосальна. За розрахунками спеціалістів, лише 5% води з цього об’єму використовується для пиття та приготування їжі, а споживач, який має власні лічильники використовує на 25 % менше води від цих показників, тим самим змушуючи себе цінувати відповідний ресурс.

Встановлення індивідуальних лічильників сприятиме формуванню культури раціонального використання водних та енергетичних ресурсів, а також гарантуватиме права споживача у сфері комунальних послуг.

Цей законопроект спрямований на економію водних ресурсів країни, а також на зниження обсягів споживання енергетичних джерел. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: реформа,економіка,економіка України,лічильники
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.