Переселенці у Києві: як склалась ситуація з українцями зі Сходу та Криму.

08 серпня 2017, 12:52
Власник сторінки
0
1192
Переселенці у Києві: як склалась ситуація з українцями зі Сходу та Криму.

Анексія Криму та події на Сході України призвели до значного переміщення громадян усередині нашої держави.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики станом 31 липня 2017 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, було взято на облік 1 583 271 переселенець або 1 272 656 сімей з вказаних територій і станом на 31 липня 2017 року отримувачам допомоги профінансовано 1 683 333 тис. гривень.
Водночас непокоїть і той факт, що тенденції до зниження їх кількості не спостерігається, оскільки навіть учорашні прихильники «республік», зневірившись у їхній перспективності та оцінивши реалії життя з непомірно високими цінами, дефіцитом продуктів, безробіттям тощо, покидають проблемні території в пошуках кращого життя.

І хоча така ситуація існує вже не перший рік, незважаючи на всі спроби її подолати з боку української влади за партнерської допомоги інших країн і гуманітарних організацій, на сьогодні інтеграція внутрішньо переміщених осіб на території України зіштовхується з рядом проблем, які нині повною мірою не врегульовані.

Діяльність органів державної влади, попри існуючу критику, залишається головним компонентом у питанні розв’язання проблем переселенців. Зокрема, можна відмітити оперативну діяльність українських парламенту та уряду, які, реагуючи на значний потік переселенців, прийняли ряд нормативних актів, а саме:  Постанови Кабінету Міністрів України «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» та «Деякі питання оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції», а також Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Слід зазначити, що ці документи не є статичними, до них постійно вносяться зміни, що допомагає законодавчо врегульовувати нововиявлені проблеми внутрішньо переміщених осіб.

Також на сьогодні існує ряд державних програм і стратегій, які сприяють в розв’язанні проблем переселенців. Як приклад, за ініціативи Віталія Кличка розробляються заходи для виконання Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони країни.

На сьогодні в столиці зареєстровано більше 170 тисяч внутрішньо переміщених осіб – це являється найбільшим показником серед усіх міст країни. Серед них – 77,8 тисяч отримують пільги, 19 тисяч – мають пенсійне забезпечення.
У мерії Києва вважають, що "кожна внутрішньо переміщена особа повинна мати можливість інтегруватися у суспільство".
Враховуючи той факт, що країна перебуває у кризовому стані, і тільки стає на шлях реформ, можна стверджувати, що комплекс заходів, спрямованих на розв’язання проблем переселенців, здійснюється, і є хоча й недостатнім, проте значним. При цьому наявність програм і стратегій, у тому числі й міжнародних, що спрямовані на допомогу внутрішньо переміщеним особам, мають спонукати останніх до активних дій з налагодження свого побуту.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Киев,Крым,КМДА,переселенцы,ДНР,АТО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.