Проект «сховище»-козир в рукаві України

13 липня 2017, 08:21
Власник сторінки
1
210

Нагальною потребою реалізації цього проекту є необхідність позбутися однієї з найбільш критичних залежностей від РФ. Після того, як представники РФ дізналася про вищевказаний проект, вони подали позов

Проект «сховище»-козир в рукаві України

7 червня поточного року Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням затвердив проект побудови централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу. Розробником цього проекту є ПАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Під проект планується виділити 18,2 га в Чорнобильській зоні, на яких встановлять 458 контейнерів для зберігання протягом 100 років 16530 відпрацьованих паливних збірок з Південно-Української, Рівненської та Хмельницької АЕС. Реалізація проекту відбуватиметься в декілька етапів, загальний термін якого становитиме 16,5 років та коштуватиме близько 37 млрд. грн. Перше завантаження відпрацьованого ядерного палива заплановане на початок 2019 року.

На сьогоднішній день розроблена внутрішня нормативна інструкція цього проекту, в якій визначено порядок зберігання та транспортування ядерних відходів в Україні.

Протягом 2016-2017 років вже проведено кілька випробувань процесу транспортування відпрацьованого палива, у ході яких виявлено недоліки, що потребують усунення, зокрема, необхідно здійснити ремонт під’їзних залізничних колій, модернізувати перевантажувальні машини, тощо. За затвердженим планом, всі недоліки будуть усунуті до кінця 2017 року.

Нагальною потребою реалізації цього проекту є необхідність позбутися однієї з найбільш критичних залежностей від РФ. Після того, як представники РФ дізналася про вищевказаний проект, вони подали позов до суду про стягнення з України 2 млрд. дол. за невиконання умов угоди, яку було укладено з президентом - утікачем Януковичем В.Ф. Угода містить певні умови, що забороняють Україні створювати зберігальні те переробні потужності для відпрацьованого ядерного палива та зобов’язують постачати це паливо до Росії до 2019 року. Проте представники РФ не врахували одне «але» – що на сьогодні в блоках українських АЕС 40% складає паливо американської компанії Westinghouse (найближчим часом цей показник зросте до 50%) і вказана компанія має право побудови відповідного сховища. Тобто таким чином Україна зможе обійти зазначене обмеження та організовувати зберігання на своїй території й подальше використання відпрацьованого ядерного палива.

На думку експертів з питань паливної енергетики, Україні потрібно давно було створити подібні сховища та не укладати злочинні угоди, щоб не втрачати щорічно понад 200 млн. дол. з бюджету за транспортування та зберігання в Росії відпрацьованого ядерного палива, яке можливо буде використовувати в майбутньому.

Тепер будівництво централізованого сховища має всі шанси стати для Уряду України одним з екзаменів на захист стратегічних інтересів держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Украина-Россия,АЭС,Новости,ядерная энергетика,ЧАЕС,економіка України,енергозбереження,режим Януковича-Азарова,економика,Чорнобиль,Чорнобильська зона,российские новости,КМУ,ядерное топливо,санкции против России,новости Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.