МОЛОДЬ - ЯДРО ЗМІН У ДЕРЖАВІ

30 січня 2017, 00:07
Власник сторінки
военный, доброволец, гражданский активист
4
332

До річниці бою під Крутами

99 років тому невелика група українських студентів здійснила подвиг, що й досі має відгомін у сучасній історії України. Це був абсолютно ірраціональний вчинок – піти на ворога фактично беззбройними, без надії на виживання чи помилування. 300 юних українців ціною власного життя запалили в душах українців надію на незалежність. 

29-го січня 1918 року близько 300 студентів київських навчальних закладів, погано озброєні та забезпечені, обороняли стратегічну станцію в Крутах від нападу червоної орди. В темряві вечора 4 тисячі гвардійців думали, що протистоять цілій армії УНР, хоча насправді від поневолення українських земель їх відділяла лише групка відчайдушної молоді. Багато з них ніколи перед тим не тримали в руках зброї, але усвідомлюючи свій обов’язок – вони заступали загиблих побратимів і продовжували тримати оборону. 30 героїв Крут були затримані більшовиками та закатовані, але стоячи у шерензі на розстріл юнаки гучно заспівали: «Ще не вмерла Україна…» 

В ті складні для молодої Української держави часи саме українське студентство усвідомлювало важливість збереження державності. Вони розуміли, що поступившись зараз – наступного шансу на волю може й не бути. Через боягузтво частини населення, пораженство та конформізм більшої частини політичних еліт Україна пролила багато крові у подальшому. 

В сучасній Україні молодь - а точніше, активна її частина - тримає позиції в авангарді всієї нації. Як і раніше, «еліти» не здатні нести відповідальність за долю країни та вести її до процвітання та перемоги - а маси взагалі складаються від розрізнених та відчужених індивідів. Ті, хто здатен створити нову, живу культуру, і виявити сталеву непохитність перед обличчям майбутніх кризисів та катастроф 21-го сторіччя - це пробуджена від сну українська молодь; сила та цвіт, квінтесенція історичних зусиль нашого народу. Ті, хто поєднує відчайдушність в діях, міць характеру та тягу до пізнання і осмислення багатогранності нашого світу.

На граніті студентських мітингів, на площах майданів, в окопах війни на Сході – кров молодості, як і раніше, ллється за велику Ідею. Ми заступили позиції наших полеглих предків та побратимів – тепер Наш час тримати оборону!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.