Рекордний дефіцит замість реформи

21 вересня 2016, 15:09
Власник сторінки
соціальний експерт
0
184
Рекордний дефіцит замість реформи
Видатки з Держбюджету на дефіцит Пенсійного Фонду майже 156,2 млрд.грн., що складає 54,5% (!!) всіх видатків ПФ

Доля реформи пенсійної системи під питанням

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді до кінця 2017 продовжити обмеження з низки пенсійних норм. Така інформація оприлюднена в проекті державного бюджету України на наступний рік.

Зокрема, мова йде про те, що максимальний розмір пенсій не може перевищувати розміру десятикратного прожиткового мінімуму для непрацездатних. Таким чином, максимальна пенсія до 31 грудня 2017 року не повинна перевищувати 10 тисяч 740 гривень.

Крім того, залишаються замороженими пенсійні виплати та довічне грошове утримання для депутатів, суддів, прокурорів, екс-членів Кабміну та держслужбовців.  

Зберігаються і обмеження на виплати пенсій для працюючих пенсіонерів. Вони, як і раніше, зможуть претендувати тільки на 85% від ставки пенсійних виплат.

Ці обмеження в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував експерт з питань соціальної політики  Андрій Павловський.

З чим пов'язано такі обмеження і чи дійсно це потрібно?

— Для того є ряд причин. Перше — це зобов'язання, взяті урядом в меморандумі, який підписаний і відправлений до МВФ. З іншого боку є об'єктивна причина — це те, що дефіцит бюджету Пенсійного фонду щороку зростає, і в наступному році він досягне рекордної суми в 156,2 мільярди гривен, що буде складати 54,5% (!) взагалі від бюджету Пенсійного фонду. Якщо більше половини бюджету Пенсійного фонду є прямою дотацією, перерахуванням з державного бюджету, то втрачає сенс існування Пенсійного фонду як позабюджетного фонду соціального страхування.

Як ви вважаєте, чи піде українська влада на підвищення пенсійного віку?

— Різними оперативними шляхами представники різних фракцій, партій здобули англомовний варіант меморандуму з МВФ, і там є зобов'язання підвищити пенсійний вік. Коли це буде зроблено — в цьому році, в наступному — це питання другорядне, але принципово, що саме на це дали гроші МВФ. Поки що ми бачимо, що це  урядове реформування призводить тільки до дефіциту Пенсійного фонду і фактично немає сенсу взагалі.

Багато говорять про реформування пенсійної системи від солідарної до накопичувальної. Чи достатньо на сьогодні уряд робить для такої пенсійної реформи? Чи дійсно це сьогодні нам необхідно?

— У тому ж меморандумі з МВФ уряд взяв на себе зобов'язання утриматись від запровадження другого рівня пенсійного забезпечення, а саме накопичувальної системи, тому що міжнародні фахівці, експерти МВФ кажуть, що це можна робити, коли є зростання економіки і дохідність цих накопичувальних систем перевищує хоча б на 2% рівень інфляції в країні . В Україні, коли є непередбачувана інфляція, ці накопичувальні фонди будуть нагадувати фінансові піраміди. Тому експерти МВФ до стабілізації економічної ситуації не радять Україні запроваджувати накопичувальну пенсійну систему.

Чи знайдуться в бюджеті кошти на виплати пенсій, враховуючи, що в цьому році великий дефіцит Пенсійного фонду?

— Поки що знаходяться. Сподіваємось, що і будуть в наступному, але проблема в тому, що у нас фактично скоро буде коли один працюючий буде утримувати одного пенсіонера. А класична солідарна пенсійна система, яка діє зараз в Україні, працює, коли чотири працюючих умовно утримують одного пенсіонера. Тобто це вже непідйомний тягар і для працюючих людей, і для економіки України. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: МВФ,пенсійний вік,пенсійна реформа,дефіцит бюджету
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.