Обережно – Керчинський міст!

22 серпня 2016, 11:22
Власник сторінки
0
351
Обережно – Керчинський міст!

В березні 2014 року президент Росії поставив перед вірними кремлівськими псами завдання побудувати Керчинський міст.

В березні 2014 року у зв’язку із приєднанням Криму до Росії і відповідно погіршенням російсько-українських відносин, президент Росії поставив перед вірними кремлівськими псами завдання побудувати Керченський міст, аби не «обірвати» зв’язок Криму та Росії. Будівництво моста повинні закінчити в 2018 році, але замість конкретних будівельних робіт Москва розгорнула гучну піар-кампанію, а в мережу потрапляють аматорські ролики про буцімто жваві будівельні роботи у Керченській протоці.

Як з'ясувалося, поки що будують не історичний міст, а всього лише допоміжний: його прокладають, щоб полегшити початок будівництва повноцінного шляхопроводу. Хоча багато хто сприймає ці роботи як будівництво саме цього моста.  На думку багатьох експертів, побудувати повноцінний міст у Керченській протоці взагалі неможливо. Інженери, фахівці по мостовому будівництву допускають таку можливість, але вважають, що проект приречений на провал у тому вигляді, в якому будівництво затіяла Росія. Один з організаторів  пояснює, що основи мосту потрібно було б закопувати на глибину 150-200 метрів — лише тоді вони стоятимуть на ґрунті, а не на рухомому мулі. При цьому він додав, що таких довгих паль просто не існує. Ще однією проблемою називають лід в Азовському морі. З боку Маріуполя, Бердянська та з Ростова-на-Дону крижані масиви прямують у бік Чорного моря, утворюючи великі нарости і нашарування. Крім цього, там -  сильні продувні вітру, що небезпечно для моста, як для провисаючої конструкції. Аргументів проти будівництва мосту є навіть більше — на місці Керченської протоки сходяться дві великі тектонічні плити. Вони не статичні, тобто перебувають у постійному русі. Водночас політолог Тарас Березовець, який походить з Криму, вважає, що навіть якщо міст побудують у будь-якому вигляді, наступною проблемою стане транспортний колапс. "Те, що пообіцяв Путін — чотирисмуговий рух і трасу Керч-Сімферополь-Севастополь — технічно неможливо здійснити. На півострові такий гірський рельєф, що в багатьох місцях рух взагалі односмуговий, є, наприклад, обриви. Навіть якщо міст побудують, він уткнется, фактично, в тупик, це буде транспортний колапс. Весь транспорт упреться трасу Керч-Сімферополь-Севастополь".

Зупинимось на іншій проблемі будівництва Керченського «місточка». В проекті, який запропонувала Росія, основний арковий проліт мосту має бути довжиною 227 м. Цього, за словами експертів, недостатньо. У них передбачений арковий проліт 227 м, але це дуже невеликий прохід для моста через протоку. Інженери зазначають,  що  для такого масштабного проекту пропонується невелика довжина основного прольоту і недостатня висота склепіння над водою – всього 35 м. Є багато документів від капітанів різних портів, де пишуть, що мостовий габарит повинен бути не менше 50 м, а тут – 35 м. Виходить, кораблі зможуть проходити, але лише у вузькій частині. В майбутньому, міст – суцільна перешкода нормальному функціонуванню протоки. ЇЇ бажають зробити не лише не судноплавною, а й завадити роботі льодоходам. Також, як зазначають фахівці, проблемою також є те, що до майбутнього мосту відсутні під'їзні шляхи. Отже, спорудити наземну ділянку в самому Криму буде теж проблематично.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.