Природне чудо України – «Бузький Гард» під загрозою знищення

06 липня 2016, 09:49
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
68
Природне чудо України – «Бузький Гард» під загрозою знищення

Національний природний парк «Бузький Гард» у Миколаївській області опинився під загрозою знищення. Це пов’язано із розбудовою Ташлицької ГАЕС, наслідком якої може стати затоплення унікальних місць.

Так, на сьогодні відбуваються спроби реанімувати енергетичний проект 70-х років минулого століття, що пов’язаний із розбудовою Ташлицької ГАЕС.

Всупереч трендам сучасності, відповідальні за прийняття державних рішень особи сприяють не розвитку відновлюваної енергетики, потенціал якої на півдні нашої країни є неймовірно потужним, а просувають застарілий, екологічно небезпечний та економічно необґрунтований проект із минулого століття, який одного разу вже був зупинений ще наприкінці 80-их років минулого століття.

Водночас, в Україні не створено умов для реалізації інвестиційних проектів будівництва технологічно прогресивних об’єктів відновлюваної енергетики (насамперед, вітроенергетики), економічна доцільність яких є доведеною.

Вартість будівництва енергогенеруючих потужностей ГАЕС та вітроенергетики на сьогодні вже є співставними, при цьому прогресивні та безпечні об’єкти відновлюваної енергетики є можливість зводити за кошт іноземних інвестицій, а не збіднілого населення України.

Розбудова Ташлицької ГАЕС призведе до остаточного затоплення бузьких порогів та островів. Наразі Гардовий поріг значною мірою затоплено внаслідок підняття рівня Олександрівського водосховища до позначки 16 м.

На жаль, незважаючи на маловодні роки, НАЕК «Енергоатом» не тільки не знизила рівень води, а і тримає рівень на відмітці 16 м, і заявила про намір підвищити рівень Олександрівського водосховища на р. Південний Буг ще майже на 5 м – до позначки 20,7 м, хоча вже в минулому році велика колись ріка Південний Буг стала нижче Олександрівської греблі жалюгідним потічком.

Варто пам’ятати, що це 13 гребля на єдиній великій національній річці, басейн якої розташований повністю в межах України.

Підвищення рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м призведе до остаточного затоплення острова Гардовий та прилеглих порогів, що знищить цей унікальний історичний ландшафт, а також призведе до руйнування найважливіших ділянок заповідних об’єктів. Ці дії призведуть до грубого порушення не лише Конституції і законів України, а й вимог багатьох міжнародних конвенцій.

Закликаємо Уряд та Верховну Раду України втрутитися в цю ситуацію та не допустити знищення унікальної місцевості Гранітно-Степового Побужжя.

Також звертаємо увагу Уряду на необхідність забезпечення здійснення НАЕК «Енергоатом» рекультивації порожистої частини русла Південного Бугу, яку було незаконно вилучено з заповідного об’єкту та затоплено, і яку ухвалою Вищого адміністративного суду України від 29 листопада 2011 р. повернено до складу РЛП «Гранітно-степове Побужжя».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: природа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.