Газ, тепло, маніпуляції, брехня, ціна.

11 травня 2016, 09:10
Власник сторінки
Business, owner. IT manager. Civic and social activist.
0
586

Газовий ринок (ринкова ціна на газ) і те чим ви всі користуєтесь - комунальними послугами газ/гаряча вода/тепло, це абсолютно різні поняття. Тільки на початковій стадії, це частково взаємопов'язано.

Вас панове, має цікавити ціна і головне - умови постачання і кількість-якість споживання вами газу, тепла, гарячої води. Простіше кажучи - кожному споживачеві мають встановити лічильника і кожен споживач, має САМ регулювати і контролювати - скільки і чого він споживає.
Де-юре і де-факто, українським споживачам ЗАБОРОНЕНО, або створені умови - неможливості, здійснювати облік і контроль спожитих ним тепла/газу. 
Є варіанти - законом не врегульовані деякі питання, зумисна-захмарна вартість на встановлення деяких лічильників, обладнання, проектів, тарифний рекет - здирництво за не надане і не використане.
Наприклад, якщо хто не знав: встановлений вами - за ваші кошти прилад контролю газ/тепло чи генерації тепла, гарячої води - не відбиває затрачені на все це кошти протягом року, то це вважається НЕРЕНТАБЕЛЬНИМ. Не плутайте поняття: економічна рентабельність і довгострокова інвестиція. Простіше кажучи: якщо встановлені вами наприклад лічильники тепла чи газовий котел окупляться через три-десять років, то це "довгострокова інвестиція" без гарантії рентабельності у вигляді прибутку/економії. 

Приклад заборон та фактичний комунальний рекет (місто Кривий Ріг): ви не можете зареєструвати бойлера-підігріву води, тож вас зобов'яжуть навіть за його наявності - платити за підігрів води газом. Ціна на проект, реєстрацію та встановлення  альтернативного приладу генерації тепла і гарячої води - абсурдно висока. І до речі - навіть якщо встановите, то за централізоване опалення - вас примусять платити. І далеко не факт, що вам дозволять взагалі встановити альтернативні джерела тепла.
Лічильники тепла. Тут окрім захмарних цін та чисельних випадків, коли через інженерні нюанси - вам доведеться встановлювати два і більше лічильників в одній квартирі. Так от, є велика ймовірність, що вам його просто не зареєструють. Звісно можна потім кілька мільярдів років бігати по "українських судах" і доводити свою правоту. Але це взагалі вже маразм.
За яким критерієм - встановлено єдиний тариф на споживання газу в квартирі? Чому для прикладу не взяли мою квартиру, в котрій я рік вже не живу, не спожив жодного кубічного міліметра газу, але мені справно нараховують тариф. До речі, тариф заднім числом "добавили" в ціні. Зараз це - 90 грн на місяць.
Це не ринок комунальних послуг. Це рекет або рабство. Ми всі заручники кимось встановлених тарифів, кубометрів, літрів, калорій. Вас не питають, коли наприклад і скільки вам постачати тепла. Тобто не залежно від ваших потреб - вам або впарили тепло у батареї при +15, або охолодили ваше помешкання при -15.

Приклад ринку.
Автомобіль:
Ви вибираєте авто.
1) ви самі обираєте марку, технічний стан, вік, колір і все таке.
2) ви самі обираєте цінову категорію. Зараз вона складає від 5тис гривень до мільйонів.
3) ви самі обираєте пальне - дизель, бензин, газ, електроенергія, дрова, гужовий привід.
4) ви самі регулюєте, коли і скільки вам їздити. Тобто - немає грошей на пальне - стоїте. Ви заможні - катаєтесь до діареї.
Оце називається РИНОК. Тобто - пропозиції, попит, можливості - все це взаємопов'язане і регулюється кожним індивідуально.
Теж саме і з побутовою технікою, меблями, харчами, одягом, житлом.

А тепер порівняйте це з комунальними послугами, де ви в більшості - ні на що не впливаєте і у більшості випадків - вам ЗАБОРОНЕНО контролювати спожите та обирати альтернативу.
Єдине що врегульовано - електрика. Вам постачальник безкоштовно встановлює лічильника, той же постачальник здійснює контроль за технічним станом лічильника, і де ви самі можете за власним розсудом споживати від 0 КВт до ....


 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.