«Якось буде», – довкільний підхід по-українськи і чому маємо його змінювати

25 серпня 2015, 15:30
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
131
«Якось буде», – довкільний підхід по-українськи і чому маємо його змінювати
Забруднення річки Псел

Історія про те, як за час пошуків очевидного забруднювача річки Псел в Сумах, запашні речові докази водою віднесло

Нещодавно Мінприроди надіслало доповідь Віце-прем’єр-міністру, що його доручення виконано – забруднення на ділянці річки Псел на Сумщині ліквідовано.

Особисто тримав це питання на контролі. Історія розпочалася ще 24 липня, пригадую, як жителі обласного центру сигналізували мені, як керівникові служби віце-прем’єра, про масові викиди фекалій у головну річку міста.
При цьому для самих сумчан було очевидним, що мова йде саме про стоки з міської каналізації – підтверджувалось це і візуально, і по запаху.

Сьогодні отримуємо звіт про надзвичайну ситуацію із забрудненням річки і тим, як цю ситуацію вирішувало Мінприроди.

Отже, Держекоінспекція провела обстеження акваторії р. Псел поблизу скидного колектора КП «Міськводоканал» та виявила на поверхні води плаваючі залишки активного мулу та мулових відкладів. У відібраних пробах води р. Псел було зафіксовано перевищення фонових показників по завислих речовинах (у 5 разів), азоту амонійному (у 6 разів), органічних речовинах (у 8 разів), фосфатах (більш, ніж у 4 рази) та нітратах (більш, ніж у 26 разів).

Причиною цього, за версією Мінприроди, могла бути нештатна ситуація на загальноміських очисних спорудах, винос відпрацьованого мулу з відстійників КП «Міськводоканал» або природний процес розкладання залишків рослинності в донних відкладах. Факту скидання неочищених стічних вод з міського колектора не виявлено. Керівництво КП «Міськводоканал» не взяло на себе відповідальність за ситуацію, що склалася.

За даними Держводагентства, станом на 7 серпня вода на зазначеній ділянці річки чиста, решток мулу не спостерігається. При цьому навіть згадки про дії щодо очищення річки з боку працівників довкільної галузі немає.
Простими словами – РОЗСОСАЛОСЯ… Всім дякуємо, всі вільні.

Це системна хвороба – згори на місце надходить доручення, потім йде проведення перевірок на місцях… а поки ми граємося в папірці… довести вину підприємства-джерела забруднення вже складно, а почасти й неможливо. Мало того, вини немає – розсосалося.

Маємо змінити підходи на більш сучасні на швидкі. В першу чергу це стосується реформування Державної екологічної інспекції, ця структура, а не ЗМІ та активісти через Фейсбук, має першою знати та вживати адекватних заходів у разі надзвичайних ситуацій в сфері довкілля. Зараз працюю над концепцією тотального переформатування інспекції.

А тим часом, подібні ситуації маємо і з забрудненням річок Рось, Саксагань, Південний Буг та Західний Буг – тримаю на контролі виконання відповідних доручень уряду щодо термінових заходів з ліквідації надзвичайних ситуацій та виявлення джерел забруднення.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: экология,вода,загрязнение воды,горводоканал,загрязнения окружающей среды,водоканал,экологическая катастрофа,Сумы,Минприроды,Минэкологии
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.