«Публічний аудит» ініціює законопроект для контролю витрат влади

28 травня 2015, 11:34
Власник сторінки
0
27

«Публічний аудит» ініціює перед Верховною Радою прийняття законопроекту «Про громадський фінансовий контроль – публічний аудит державних органів влади».

Законопроект дасть змогу громадським активістам контролювати, як витрачаються публічні кошти. Зараз така система контролю фактично не діє. Міжнародні аудиторські звіти, за якими ховається Уряд проводяться для галочки й не дають повної картини якісних показників діяльності державних органів. Адже вони, як правило, проводять перевірку фінансової звітності, щоб просто перевірити правильність її оформлення. Суть же громадського аудиту полягатиме в комплексному аналізі щодо ефективності роботи держпідприємств. Такий аудит покаже, чи досягаються результати, визначені статутом, куди витрачаються бюджетні кошти, на що й для чого. Він дасть відповіді: потрібно було чи ні здійснювати ті чи інші закупівлі, наскільки вони вигідні та чи загалом відповідають показникам запланованого.

Наприклад «Нафтогаз» сам же замовляє міжнародні аудити, приміром, у Deloitte, на свій розсуд, дозовано подаючи дані для аналізу фінансової звітності. Відтак іноземні фахівці просто констатують у своїх звітах, що їм не вдалося отримати достатніх та належних аудиторських доказів. На цьому справа завершується – формальна процедура виконана.

Громадськість не отримує відповіді на ключові проблеми, як-от: яка собівартість газу, яка розрахункова вартість транзиту, які обсяги реального споживання та втрат тощо, тоді як саме від них залежить економічно обґрунтований рівень тарифів. «Показники за цими питаннями іноземним аудиторам ніколи не дадуть, а вони й не вимагатимуть, адже НАК сам платить їм гроші і тому сам в праві вирішувати, які цифри відкривати, а які – ні.

З огляду на вищезазначене, «Публічний аудит» вирішив ініціювати запровадження незалежного суспільного фінансового контролю, коли сертифіковані аудитори, інші експерти від громадськості зможуть здійснювати справді незаангажований аудит ефективності діяльності держорганів. Найважливіше те, що громадські аудитори зможуть не лише виявляти зловживання та недоліки в роботі чиновників, а й запобігати корупції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,аудит,фінансовий аудит
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.