Висновки Робочої групи ВР з перевірки обгрунтованості підвищення тарифів

26 травня 2015, 16:48
Власник сторінки
соціальний експерт
0
666

Чому деякі поважні видання і досі бояться опублікувати офіційні висновки зі звіту Робочої групи Верховної Ради з перевірки обгрунтованості підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги?!

...Друзі, до Вашої уваги! Офіційні висновки Робочої групи Верховної Ради з перевірки обгрунтованості підвищення тарифів:

- Норми та обсяги споживання газу безпосередньо населенням та газу на виробництво теплової енергії у прогнозному балансі природного газу в Україні на 2015 рік є завищеними та мають бути переглянуті.

- В Україні для комунальних потреб цілком достатньо газу власного видобутку, а інформація уряду щодо необхідності використання імпортованого газу для цих цілей є недостовірною. Об’єм імпортованого газу, який планується використати для споживання населенням, необґрунтовано збільшено як мінімум удвічі.

- У зв’язку з цим, роздрібна ціна на природний газ у розмірі 7 188 грн. за 1000 кубометрів газу, згідно матеріалів, наданих Робочій групі, завищена!

- До тарифів безпідставно закладені виробничо-технологічні витрати газу та його втрати у газопроводах.

- Якісь газу, що використовується у комунальній сфері і за яку несе відповідальність постачальник, зокрема норма теплоти згорання, значно нижча, ніж у країнах ЄС.

- Уряд підвищив комунальні тарифи, не маючи інформації про реальну структуру собівартості видобутку природного газу дочірніх підприємств НАК «Нафтогаз України». Відповідні дані планується отримати лише у вересні 2015 року.

- Уряд не вживає заходів, спрямованих на збільшення видобутку газу державним підприємством ПАТ «Укргазвидобування». Навпаки, ведеться політика скорочення видобування власного (державного) газу на фоні збільшення видобутку приватного.

- Україна має великий потенціал для підвищення енергоефективності до рівня країн ЄС, однак на даний момент держава робить недостатньо для його максимального використання. Зокрема, в країні для підприємств-постачальників енергоносіїв досі діє застарілий принцип ціноутворення: «витрати підприємства + прибуток», а не принцип граничного тарифу, який встановлюється за формулою стимулюючого ціноутворення.

Для зняття напруженості у суспільстві та приведення комунальних тарифів до економічно обґрунтованого рівня Робоча група рекомендує:

- Невідкладно переглянути ціни/тарифи на природний газ та комунальні послуги (теплопостачання, централізованого опалення).

- Прискорити розроблення та прийняття проекту закону Про житлово-комунальні послуги, який дозволить комплексно вирішити проблеми у сфері ЖКГ і впорядкувати тарифоутворення.

- Розглянути проекти законів щодо посилення захисту громадян від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

- Розглянути проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо здешевлення вартості газу за рахунок скасування 70% ренти на газ власного видобутку для потреб населення.

- На законодавчому рівні зобов’язати підприємства теплопостачання установити будинкові лічильники тепла та гарячої води у 100% багатоповерхових будинках до 01.10.2016 року.

- Внести зміни до закону «Про комерційний облік природного газу» щодо скорочення термінів встановлення лічильників побутовим споживачам та іншим категоріям з 2018 р. до 2016 р.

- Доручити Кабінету Міністрів удосконалити порядок надання житлових субсидій щодо автоматичного нарахування субсидій пенсіонерам, інвалідам та особам, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

- Зобов’язати уряд виконати норми законодавства щодо задоволення потреб населення в природному газу з ресурсу, видобутого державними газодобувними підприємствами та господарськими товариствами, частка держави у статутних капіталах яких становить 50 відсотків та більше.

- Переглянути норми витрат теплової енергії на опалення житлових та громадських будівель, питомих тепловтрат, відповідно до європейського законодавства та кліматичних умов.

Ініційоване урядом України підвищення цін на природний газ та пов’язані з його споживанням комунальні послуги для населення відбулося необґрунтовано. Комунальні тарифи та роздрібні ціни на природний газ потребують негайного перерахунку.

Таким є головний висновок, що міститься у Звіті Робочої групи парламенту, створеної на вимогу фракції «Батьківщина», яка перевіряла обґрунтованість підвищення цін на енергоносії та комунальні послуги.

Цікаво, чому деякі поважні видання досі не опублікували ці офіційні висновки?!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: газ,Тарифы ЖКХ,цены,тарифы,корупція,Кабінет Міністрів,лічильники,комунальні послуги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.