Моніторинговий візит з дотримання прав переселенців у м.Кобеляки Полтавської обл

19 грудня 2014, 14:41
Власник сторінки
Громадська Організація "Правозахисна Група "Порада"
0
90

Кременчуцькі волонтери поділилися досвідом допомоги переселенцям із зони АТО та з АР Крим із громадськими організаціями та владою міста Кобеляки, Полтавської області

В понеділок, 1 грудня 2014 року у м. Кобеляки, Полтавської області відбувся візит моніторингової групи із сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх мігрантів з АР Крим та зони АТО за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» з метою сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх мігрантів через налагодження медіації, координації та взаємодії органів влади, місцевого самоврядування, громадського сектору та переселенців, моніторинг дотримання прав тимчасових переселенців з АР Крим та місць проведення АТО. 

Активісти моніторили автовокзал щодо наявності на його території інформації необхідної для вимушених переселенців. В ході моніторингового візиту було з’ясовано, що контактні номери служб, які займаються питаннями переселенців у Кобеляцькому районі не вказані, своєю чергою, зазначені телефонні номери всеукраїнського Колл Центру, які не завжди володіють достатньою інформацією щодо можливостей для допомоги вимушеним переселенцям у місцях їх перебування.

Також волонтери відвідали готель, один із тих, які займаються поселенням вимушених переселенців за кошти останніх (вартість становить 35-95 грн./доба за 1 людину), для таких сімей в готелі на цей час передбачено 50 номерів. В рамках візиту, була проведена зустріч з однією із таких сімей. Після розмови з ними було з’ясовано, що всі необхідні умови для їхнього перебування створені: вони забезпечені житлом, переоформили соціальні допомоги, отримують постійну допомогу від волонтерських рухів.

Під час візиту до кобеляцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організованого при Кобеляцькій районній державній адміністрації заступник голови штабу з питань переселенців Марина Шевченко відповідала на питання волонтерів, які стосуються правових аспектів життя людей із зони АТО. Зокрема, розповіла про процедуру видачі довідки, проблему пошуку житла та інші. також вона розповіла, що на цей час у Кобеляцькому районі станом на 1 грудня 2014 року зареєстровано 243 особи, з них 59  дітей, 62 пенсіонера і 122 людей працездатного віку. Проблеми із якими стикаються переселенці, які звертаються до центру соціальних служб полягає також в тому, що всіх чоловіків працездатного віку направляють у військові комісаріати і в подальшому, якщо вони не покинули район тимчасової реєстрації, в зону АТО. Також заступник голови штабу з питань переселенців розповіла, що вони співпрацюють із Організацією Червоного Хреста та Благодійною організацією «Світло Надії».

У стінах Кобеляцької міської ради відбулася зустріч кременчуцьких волонтерів та наших кобеляцьких колег з обміну досвідом у наданні допомоги переселенцям зі Сходу України. До м. Кобеляк завітали громадські активісти з Кременчука, аби поділитися досвідом своїх напрацювань у цьому питанні, запозичити практичний досвід місцевих громадських діячів та вислухати пропозиції з цього приводу від влади міста Кобеляки.

Сергій Полюхович, голова Кременчуцької міської громадської організації «Громадський контроль та допомога» та Євген Соловйов, заступник голови громадської організації "Правозахисна група"ПОРАДА" розповіли учасникам нашої зустрічі про те, що вони займаються реалізацією проекту щодо сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх переселенців України, що здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Зокрема, вони та інші волонтери активно роз’яснювали громадянські, соціальні, житлові та інші права вимушеним переселенцям, доносили проблеми останніх до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою їх якнайшвидшого вирішення.

Заступники Голови Громадської організації «Правозахисна група «Порада», що є співвиконавцями проекту та волонтерами, Євген Соловйов та Павло Мазуренко додали, що внутрішньо переміщеним особам кременчуцькі волонтери постійно надають юридичну, правозахисну, психологічну чи організаційну допомогу.

Волонтерський рух в м. Кобеляки представили Юрій Вусань та Павло Лисовський, які мають багаторічний досвід практичної допомоги людям, що опинилися у кризових ситуаціях. Кобеляцькі волонтери розповіли про те, як вони та їх друзі-однодумці допомагають переселенцям із Донбасу: від пошуку житла до працевлаштування, від забезпечення продуктами харчування до вирішення всіх соціальних проблем, що спіткали людей із зони АТО.

В підсумковій зустрічі візиту до м. Кобеляк, окрім волонтерів, взяли участь також міський голова Кобеляк Олександр Ісип, секретар міської ради Сергій Галушко та заступник міського голови Олександр Письмак. Очільник Кобеляк зазначив, що на цей час така надважлива робота з допомоги переселенцям лежить, на його думку, на плечах небайдужих українських людей і виключно на них, оскільки держава наразі не здатна самотужки вирішити проблеми переселенців це пов’язано не тільки із нестачею коштів, а також із небажанням переселенців прийняти ту допомогу, яку на цей час може надати місцева влада, практично всі із переселенців відмовляються поселяти у селах і часто не погоджуються працювати не за спеціальністю чи з нижчим окладом, а ніж у них був у Донецькій чи Луганській області.

Підсумовуючи візит у м. Кобеляки, варто зазначити, що багато питань переселенців на цей час намагаються спільними зусиллями вирішити місцева влада, органи державної влади на місцях та волонтерські рухи. Багато проблем не вирішуються із різних причин, зокрема, це нестача коштів, відсутність достатньої співпраці між різними державними та місцевими структурами, які допомагають переселенцям та небажання останніх отримати той рівень допомоги, який на цей час їм можна надати.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Полтава,волонтеры,Кременчук,правозахист,соціальна допомога,правова допомога,переселенцы из зоны АТО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.