Постреволюційні політв'язні

17 грудня 2014, 22:00
Власник сторінки
НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
0
111
Постреволюційні політв язні
Олесь Черняк та Григорій Гульвиченко

Сьогодні в Апеляційному суді м. Києва проходило слухання справи Черняка і Гульвіченка, новітніх політв'язнів, яким за жодних доказів інкримінують розстріл Биківнянсько посту ДАІ в березні цього року

Сьогодні в Апеляційному суді м. Києва проходило слухання справи Черняка і Гульвіченка. Хлопців цілком можна віднести до новітніх політв'язнів - за жодних доказів, їм інкримінують розстріл Биківнянського посту ДАІ на Київщині, у березні цього року, та вже 9 місяців утримують за ґратами. Молоді хлопці, Олесь Черняк- 17 років та Григорій Гульвіченко - 22 роки, є одними з найактивніших учасників Революції Гідності, були на передовій усіх битв Майдану. Навіть знаходячись за ґратами вони не полишають здобуття освіти, так Олесь Черняк, вже перебуваючи під вартою, вступив на бюджет до Київського національного університету ім. Т.Шевченка. 
Нажаль не мав змогу особисто бути присутнім на сьогоднішньому судовому засіданні, проте разом із колегами по фракції Андрієм Лозовим та Дмитром Ліньком, подав клопотання про взяття підсудних на особисту поруку.
За свідченнями адвокатів, представників та слухачів процесу, судове засідання пройшло із рядом порушень та мало відверто репресивний характер. 
Молода прокурорша Процюк демонструвала професійну некомпетентність - подала усне клопотання про продовження утримування під вартою, в той час як законом передбачено лише письмове таке клопотання. Здивування викликала і її недовіра порукам народних депутатів, оскільки ті "не є родичами підсудних" - вочевидь доцільнішим вона вбачає кумовство. Та ще "кращим" було її обґрунтування заперечення звільнення з під варти "погано ставиться до існуючої системи влади та судочинства". На заперечення адвокатів і представників підсудних суддя Ященко
не реагував, натомість весело вправлявся в нетактовному сарказмі, що також свідчить про низький рівень не лише професійних, а й морально-етичних якостей. Також не була дозволена фото- і відео-фіксація, а ні присутнім в залі ЗМІ, а ні помічнику адвоката. Але найбільше обурила заява Олеся Черняка щодо погроз фізичної розправи над ним та Гульвіченком конвоїрів, під час їх конвоювання на це судове засідання. Для власної безпеки промо в залі суду Черняк написав заяву про погрози. В свою чергу мої помічниці, що були присутні на суді, публічно засудили дії конвоїрів, що на їх очах ні за що, а просто з демонстрації сили і безкарності, штовхали дівчат, які прийшли підтримати підсудних.
Незважаючи на всі негаразди, хлопці тримаються як справжні козаки: усміхаються, голосно і прямо кажуть про порушення, виголошують промови, кілька разів в залі лунало переможне "Слава Україні!". У своїй промові вони зазначили, що якщо після Революції Гідності суди повинні приймати справедливі рішення, а якщо вони їх не прийматимуть, то незабаром з фронту повернуться ті, хто примусить їх це робити. Можна лише пишатись їх незламним духом. 
Нажаль суд прийняв рішення залишити хлопців під вартою, та повернути справу до першої інстанції у Дніпровський суд на розгляд новим складом суддів. 
Я хочу закцентувати увагу суддів і обвинувачення на тому, що навіть не будучи присутнім на засіданні, я та мої колеги народні депутати, уважно і прискіпливо стежимо за перебігом цієї справи. Ми не дозволимо вам здійснювати тиск та фальсифікації, а будь-які ваші неправомірні дії будуть піддані негайному розголосу та законному покаранню. Черняк та Гульвіченко є новітніми політв'язнями і ціною власної свободи наразі виступають ідентифікаторами добросовісності й порядності судової системи. Нажаль система не проходить перевірку. В державі Революції Гідності немає і не може бути місця для таких суддів, прокурорів та конвойн служб. Закликаю усю громадськість, ЗМІ та правозахисників активно долучатися до спостереження за перебігом цієї справи задля запобігання тиску на підсудних й прийняття незаконних рішень!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.