Що курс валютний нам готує?

13 листопада 2014, 06:49
Власник сторінки
экономист
0
73

Про сьогоднішню ситуацію на валютному ринку не говорить хіба що лінивий. Аякже, мало в якому питанні реальність аж настільки перевищує очікування! Чи варто сподіватись найближчим часом на зміни?

Про сьогоднішню ситуацію на валютному ринку не говорить хіба що лінивий. Аякже, мало в якому питанні реальність аж настільки перевищує очікування! Балувані відносною стабільністю національної валюти в попередні 2 роки, коли комерційний курс коливався з дня в день на декілька копійок, а офіційний курс НБУ вперто стояв на позначці 7,993, українці ніяк не можуть усвідомити реальність: ну як гривня може аж так швидко падати? Коли ж цей стрімкий політ вниз зупинеться і національна валюта врешті почне відвойовувати втрачені позиції? Та чи взагалі варто на це сподіватись?..

Причини сьогоднішньої девальвації гривні підсумував колишній керівник Національного банку України Сергій Арбузов. За його словами, до такої ситуації призвела сукупність факторів: «емісія гривні, викликана незбалансованою бюджетною політикою, напружена ситуація на Сході, вимоги МВФ та спекуляції на валютному ринку, чинити ефективну протидію яким Нацбанк або не вміє, або не бажає». Нема чим заперечити – дійсно, еміся в розмірі 112 мільярдів нічим не забезпеченої гривні лише в цьому році насправді була надлишковою. Це зрозуміло для кожного економіста: такий приріст грошової маси, не підтриманої ВВП, неодмінно призведе до інфляції – це невблаганний економічний закон, що не зважає ані на географію, ані на національність, ані на політичну ситуацію.

Нажаль, зараз немає обєктивних факторів, що можуть якось приборкати ситуацію. Одним тільки механізмом «рівноважного курсу», до якого вдається зараз НБУ, рівновагу не відновити. Допоки валютний ринок охоплює хаос, тіньовий ринок процвітає, а потребу в готівковій валюті банківська система задовільнити не може, долар і євро будуть лише дорожчати проти гривні. Відповідно, щоранку ми будемо бачити нові цифри на заправках – в бік збільшення ціни на бензин, звісно ж, - а вартість пального звично розкручуватиме маховик інфляції на всі споживчі товари.

Стабілізувати ситуацію можливо лише у разі застосування комплексних грамотних регулятивних заходів. А для цього, щонайменше, ну дуже потрібне бажання ці заходи вжити. Нелегко визнати необхідність вилучення надлишкової грошової маси – стільки ж паперу на цю емісію переведено! Проте очевидна необхідність у застосуванні регуляторних механізмів, зокрема і класичних, до яких вдаються в усіх розвинених країнах світу – зокрема, і облігації внутрішньої державної позики. Та й вимкнути друкарських станок на монетному дворі теж не завадило б – зрештою, кому цікаво згадувати ті часи, коли в магазин ходили з важкими  авоськами паперових купюр, а назад вертали із набагато легшим нехитрим продуктовим еквівалентом?

Проте нинішня очільниця НБУ Валерія Гонтарева, схоже, вже погодилась на подальше падіння національної валюти. Відмовившись від політики фіксованого валютного курсу, що її сповідували попередні уряди й команди НБУ, національну валюту фактично відправили у вільне плавання. За 9 місяців такого «запливу» гривня втратила чи не половину своєї вартості. Вирівнювати ситуацію довелося «пожежними» заходами: суворим рядом обмежень на валютному ринку, примусовим продажем 75% валютної виручки експортерів та забороною купівлі іноземної валюти для розрахунку за імпорт товарів, що ще фактично не доставлені на територію України. На минулому тижні Нацбанк раптом «передумав» і зняв ряд адміністративних обмежень на купівлю і продаж валюти. І за ці декілька днів комерційний курс долара зріс із 13 до 16 гривень.

Зважаючи на відстрочку із наступним траншем фінансової допомоги МВФ, загроза девальвації оцінюється як дуже висока. Із цим погодилося і міністерство фінансів, про це свідчить і сам Міжнародний валютний фонд. Національний банк свідомо відмовився від підтримки національної валюти. Варто морально готуватись до того, що гривня не стане міцнішою. Наскільки їй ще дозволять впасти? Час покаже...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.