Як потопити власну фінансову флотилію: рецепти від Нацбанку.

04 грудня 2014, 07:14
Власник сторінки
экономист
0
45

Національний банк України чи не щодня видає постанови, що ставлять комерційні банки все в цікавіше становище. Скільки фінансових установ зможуть виконати всі умови регулятора і лишитись на ринку?

Ні для кого вже не секрет, що Національний банк України чи не щодня видає постанови, що ставлять комерційні банки все в цікавіше становище. Звичайно, головний банк країни має на те повне право: регулятор є регулятор, йому видніше. Заради того і поставлений над усією банківською системою, щоб керувати нею – в інтересах економіки України.

Слідкуючи за нормативною творчістю НБУ в цьому році, важко позбутись враження, що фінансове керівництво країни має якусь приховану мету, яку не хоче афішувати от так одразу. Та задані фінансовому ринку тенденції потроху проявляються у наслідках і поступово картина вимальовується. 

Чи не щодня читаємо в новинах про введення тимчасової адміністрації до чергової банківської установи. Зрештою, часи зараз непевні, ситуація на ринку складна, і немає нічого такого вже дивного в тому, що у деяких банків виникають проблеми з ліквідністю. Зрештою, санація – це ще не вирок, а навпаки, така собі допомога у скрутному становищі. Ну зайшла у банк тимчасова адміністрація – тимчасова ж, не постійна. Допомогла вирішити проблеми, вирівняла основні показники, покарала, кого треба, дала цінні настанови на подальше життя. Підлатали обшивку корабля, що постраждав під час шторму, та й пустили знову у вільне плавання непевними хвилями фінансового ринку, адже має він свою задачу, вантаж і маршрут, та й команда в морі – при справі, а не вештається портом у пошуках роботи чи легкої наживи. Якби не сумна статистика: ще жоден «щасливець», на борт якого цього року піднялася ремонтна команда у вигляді тимчасової адміністрації, ще не продовжив свого плавання. Замість підлатати пробоїну – корабель розбирають і розпродують по запчастинах, зачасту не дорожче 10-15% вартості активів. Що стається з командами та вантажем, який власники не встигли вчасно забрати? Спитайте на біржі праці, скільки зараз банківських працівників шукають роботу, та у вкладників, що стоять в черзі на отримання компенсації своїх заощаджень від фонду гарантування вкладів. Власне, тому тимчасові адміністрації і прозвали «похоронними» командами – про санацію фінустанови вже давно не йдеться.

Наприкінці цього літа НБУ видав постанову про поетапне збільшення банками розміру статутного капіталу. Так що вхідний квиток на банківський ринок знову подорожчав і дорожчатиме щороку на 50 мільйонів гривень, в результаті коштуватиме у 2024 році півмільярда гривень. Хто не виконав нормативів – ліцензію на стіл і ліквідація. Таким чином планують відсіяти дрібні фінансові установи і залишити лише великі банківські структури з розгалуженою мережею філій. Так, наче на флоті потрібні лише крейсери, а маленькі шхуни права на існування і не мають. Хоч ні для кого не секрет, що невелички комерційні структури мають величезну перевагу перед великими компаніями і корпораціями: це здатність швидко реагувати на зміну кон’юктури ринку. Вони гнучки і незакоснілі, порівняно легко приймають рішення і, що найголовніше, впроваджують його на практиці. В умовах, коли ранок будь-якого фінансиста починається не з кави, а з огляду змін у законодавстві, державі загалом і нових постанов Національного банку зокрема, здатність на ці зміни адекватно і вчасно реагувати і визначає комерційний успіх та фінансовий результат, а часто - вирішує долю всієї організації. Якби не одне «але»: в Нацбанку є свої плани щодо майбутнього банківської системи України…

Колишній віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що кількість фінансових установ країни в найближчому майбутньому скоротиться на 90% від теперішньої кількості. Причиною таких «веселих» перспектив є умови, на яких НБУ пропонує допомогти банкам виконати власні ж нормативи розміру збільшення статутного капіталу: передати державі 75% плюс одну акцію. Мало хто з власників банків готовий на це – скоріше за все, більшість установ просто підуть з ринку, склавши ліцензії.   

А залишки фінансового флоту України націоналізують. Замість фінансового ринку буде в нас один великий Ощадбанк. Ну чи двадцять великих ощадбанків, повністю підконтрольних владі і слухняних, що довіку виплачуватимуть компенсації вкладів двох сотень установ, яких штучно довели до банкрутства.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.