«Разом ми – сила»

25 серпня 2014, 17:50
Власник сторінки
Громадська Організація "Правозахисна Група "Порада"
0
245

15 серпня 2014 року пройшов круглий стіл моніторингового центру з питань дотримання прав тимчасових переселенців з АР Крим та місць проведення АТО.

«Разом ми – сила» - визнали учасники круглого столу з питань вимушених переселенців

Днями у Полтавській ОДА відбувся круглий стіл «Координація зусиль влади, ІГС, громадян та ЗМІ на Полтавщині з метою ефективного забезпечення дотримання прав вимушених переселенців з АР Крим та місць проведення АТО», організований Моніторинговим центром з питань дотримання прав тимчасових переселенців з АР Крим та місць проведення АТО.

Моніторинговий центр створено з ініціативи та внаслідок об’єднання групи громадських організацій Полтавщини: ГО «Правозахисна група «Порада», КМГО «Громадський контроль та допомога», Полтавський обласний медіа-клуб, РГО «Антикримінальний вибір».

Нагальність потреби об’єднання зусиль влади, громадського сектору, волонтерів та самих переселенців підтверджує практика розміщення переселенців у Полтавській області, результати вирішення супутніх проблем, наявність недопрацювань, розкоординованість зусиль усіх, хто долучається до процесу, та не в останню чергу - низька поширеність позитивних прикладів вирішення проблем переселенців, існуючі випадки нетолерантного ставлення до переселенців та навіть «мови ворожнечі», які подекуди мають місце.

Тож перший круглий стіл з означеного кола питань – виклик часу, справжня потреба і для громадськості, і для влади. Саме допомога в налагодженні тристороннього діалогу є метою Моніторингового центру.

Дискусія, в ході якої чітко означилася низка спільних проблем, тривала понад три години. Представники Управління ДСНС України у Полтавській області, КБУ «Обласний контактний центр» Полтавської ОДА, Управління державної міграційної служби, Департаменту охорони здоров’я ОДА, Департаменту інформаційної діяльності ОДА, Департаменту соціального захисту населення, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Обласного центру зайнятості населення, УМВС України в Полтавській області визнали, що громадській сектор та волонтери дійсно узяли на свої плечі та добросовісно виконують левову частку робіт з організації допомоги переселенцям, більш мобільно ніж владні структури реагують на вирішення проблем. Підвалинами більшої оперативності є відсутність необхідності дотримуватися значної кількості регулюючих процедур закону, обов’язкових для влади, та те, що громадськість, волонтери мають більшу свободу дій. А завдяки щиросердній готовності швидко допомогти недовіра переселенців - кримчан та мешканців Донбасу - зменшується, розвивається надзвичайно потрібний суспільний діалог. Адже, на жаль, більшість мешканців Донбасу протягом усього життя не покидала меж своїх областей, і про інші регіони знає виключно з подачі подекуди заангажованих ЗМІ, тому сумнозвісні «республіки» і отримали свою частку прихильників. Окрім подяк, представники органів влади, галузевих служб означили і проблемні зони в питаннях допомоги біженцям, над якими готові співпрацювати та потребують допомоги громадянського суспільства.

Зі своєї сторони, громадські об’єднання «Полтава-переселенці-SOS» (Ю.Бондаренко), Психологічна кризова служба (А.Аміньєва), ГО «Клуб «Квітень» (Є.Аничин), «Єдиний інформаційний центр «Майдан-Полтава» (Н.Талипова), Миргородський координаційний центр з допомоги переселенцям (В.Галич), ГО «Монтессорі - центр реабілітації дітей-інвалідів «Соняшник» (Т.Черненко), Благодійний фонд «Вікторія» (А.Лук’янчикова), ГО «Фінансовий оберіг» (О. Грицай), ГО «Полтавська правозахисна група» (Ю.Плужник), ГО «Правозахисна група «Порада» (П.Мазуренко, Є.Соловйов), КМГО «Громадський контроль та допомога» (С.Полюхович), РГО «Антикримінальний вибір» (О.Гришко), співмодератори круглого столу А.Стучилова (координатор Моніторингового центру, екс-помічник Міністра МВС по захисту прав людини) та Л. Кучеренко («Полтавський Медіа-клуб») з’ясували і можливості, і проблеми, і потреби органів влади, дотичних до питань переселенців. Втім, до інформаційного поля щодо проблем вимушених переселенців та шляхів їх вирішення залишається найбільше побажань - як у державі в цілому, так і в області зокрема. Тож варто подякувати газеті «Полтавський вісник», ОДТРК «Лтава», телеканалу ІРТ за сприяння першому діалогу між владою та громадськістю у питаннях переселенців.

В ході жвавої дискусії учасники не тільки обговорювали конкретні проблеми, з якими стикаються органи влади, галузеві служби та громадськість у роботі з переселенцями, але й проаналізували причини цих проблем, намагалися знайти шляхи взаємодії, ділилися власним досвідом допомоги переселенцям (як позитивним, так і негативним), налагоджували контакти з метою майбутньої співпраці. Одностайність думок про необхідність об’єднати зусилля та співпрацювати у більш тісній взаємодії (разом – ми сила), дає сподівання, що українці подолають наслідки воєнної агресії проти нашої країни з найменшою шкодою для народу.

Результатом засідання круглого столу є напрацювання рекомендацій з налагодження взаємодії, які узагальнюються робочою групою Моніторингового центру та будуть поширюватися серед органів влади, місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, волонтерів та біженців щодо ефективного забезпечення прав переселенців з АР Крим та місць проведення АТО.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.