Перший космонавт України Л. Каденюк розповів школярам про політ у космос

15 квітня 2014, 10:05
Власник сторінки
1
416
Перший космонавт України Л. Каденюк розповів школярам про політ у космос

Перший космонавт незалежної України, Герой України Леонід Костянтинович Каденюк зустрівся з учнями, батьками та педагогічним колективом кожної школи в мікрорайонах ДВРЗ та Старої Дарниці

Організував згадані зустрічі депутат Київради Павло Тесленко. Як розповідає організатор, подія була приурочена до Всесвітнього дня авіації та космонавтики, який відзначають на знак першого польоту людини в космос 12 квітня. Нагадаємо, 12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» уперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин. Саме ця визначна подія розпалила мрію хлопця з села Клішківці стати космонавтом, яку згодом Леонід втілив в життя.
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року Леонід Каденюк здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87. Під час польоту
виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і рапи, на вміст фітогормонів у рослинах рапи, на вуглеводнийметаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».
В ході зустрічі Леонід Каденюк розповів про технічні особливості космічного шатлу, якою повинен володіти підготовкою майбутній космонавт, про політ у Космос та Космос як саме явище, перебування в ньому і повернення на землю. 
«Щоб описати красу землі дивлячись на неї з віконця ілюмінатору, не вистачає людських слів» – ділиться враженнями Леонід Костянтинович.
Учні з захватом спостерігали за розповіддю космонавта та ловили кожне його слово. Наприкінці розповіді діти ставили Леоніду тематичні запитання. Окремо потрібно зазначити про неабияку підготовку керівництва шкіл до візиту героя України, завдяки якій зустріч проходила на найвищому рівні. 
На питання «Що підбило запросити героя України в київські школи?» організатор події, депутат Київради Павло Тесленко відповідає коротко – «Я вважаю що зростання дітей повинно відбуватись за участю кращих прикладів для наслідування, саме таким і є шановний Леонід Костянтинович. Я вірю, це обов’язково надихне молодь на нові перемоги».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.