Кінокритик Серіз Ховард: «Страх облажатися – найкраща мотивація»

17 липня 2013, 10:10
Власник сторінки
Школа кинокритиков ОМКФ 2013
0
509
Кінокритик Серіз Ховард: «Страх облажатися – найкраща мотивація»

Лекція австралійського критика Серіз Ховард студентам Школи кінокритиків ОМКФ 2013

Серіз Ховард – кінокритик і художній керівник новоствореного Фестивалю чеського і словацького кіно в Австралії (CaSFFA). Ця сором’язлива довгов’яза інтелектуалка з ім”ям, що перекладається як “черешня”, спеціально прилетіла з Мельбурна, аби відвідати IV Одеський міжнародний кінофестиваль. У четвертий робочий день ОМКФ вона провела неформальну лекцію для Школи кінокритиків, яку жартома назвала «Film criticism sans frontiers» («Кінокритика без кордонів»). 

Серіз розпочала із того, що критики вже зовсім не ті, що колись: тепер, щоб написати хорошу рецензію на іноземний фільм, недостатньо просто його переглянути. Критик мусить чудово орієнтуватися в культурному середовищі, з якого походить стрічка. Сама Серіз не сидить на місці – вона не має постійної роботи, зате має можливість подорожувати світом. Її посаду в спеціалізованому онлайн-виданні Senses of Cinema  можна назвати по-різному: «фриланс-автор», «вільнонайманий дописувач» чи «мандрівний кінокритик» – Серіз зізналася, що за рецензії грошей їй не платять, а робота в Інтернет-журналі одночасно є найкращим і найгіршим її досвідом. 

Кінокритик починала свою кар’єру в Senses of Cinema розробляючи дизайн сайту, а тепер не лише пише про кіно, а й розповідає про нього на найстарішій незалежній радіостанції Мельбурна – 3RRR. Півтора місяці тому в цьому місті вперше відбувся заснований нею Фестиваль чеського і словацького кінематографу – Серіз зауважила, що для розуміння того, як працює кінофестиваль, треба організувати свій власний. 

Під час лекції вона неодноразово звертала увагу слухачів на те, що критик має дуже добре знати, про що пише. Серіз порадила молодим критикам спілкуватися з авторами стрічок та накопичувати знання про країни, де їх створюють – так і рецензії простіше писати, і аргументи будуть переконливішими. 

Серіз – прихильниця ґрунтовного підходу до створення текстів. Перш ніж сісти за письмовий стіл, вона ретельно досліджує тему. Зокрема – перекладає відгуки місцевих критиків на фільм і вивчає контекст, у якому він існує. Також вона посилено вивчає чеську мову, щоб краще розуміти свої улюблені чеські стрічки. 

Розповідаючи про власний метод роботи, австралійка визнала, що не є дисциплінованим автором і зазвичай до останнього відкладає написання текстів. Серіз порадила поєднувати приємне з корисним і навела такий наприклад: коли їй замовили статтю про зомбі, вона скористалась цим, щоб написати про свого улюбленця – канадського режисера Ґая Меддіна. 

Серіз завершила лекцію тим, що рідко отримує відгуки про свою роботу від читачів, натомість її часто критикують колеги. Тож її неймовірно мотивує страх облажатися. Однак вона не боїться працювати для нових аудиторій –це відкриває нові можливості. «Можливості» (opportunities) є її улюбленим словом.

Тетяна Рубльова,

Школа кінокритиків ОМКФ

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.