Отаке одоробло має з’явитися на схилах Дніпра поруч з вертодромом (ФОТО)

25 червня 2013, 11:26
Власник сторінки
журналіст
0
5546
Отаке одоробло має з’явитися на схилах Дніпра поруч з вертодромом (ФОТО)

Поруч президентського вертодрома на схилах Дніпра, які є об'єктом культурної спадщини, планується будівництво бізнес-центру VIP рівня. Відповідна земельна ділянка площею 37 соток виставлена на продаж

В Інтернеті я натрапив на оголошення про продаж земельної ділянки на Парковій дорозі під будівництво бізнес-центру, загальна площа проекту якого складає 13270 м2 (посилання: http://www.country.ua/buy/land/1510962.html).

Допускаю, що це оголошення може бути провокацією, або аферою – таке трапляється. Наприклад, подібні оголошення про продаж квартир майоріли у вагонах метро, всупереч забороні будівництва цих будинків на вул. Сошенка, 33 чи будинку на перетині вул. Космічної та Юності. Але якщо подібна інформація таки з’явилася, то її слід перевірити, адже в нашій країні може статися найабсурдніше.

Тому я звернувся до Генпрокуратури з вимогою розібратися в описаній ситуації і зробити все можливе, щоб винні були покарані. Або це будуть ті, хто всупереч відсутності необхідної документації намагається провернути аферу з продажу землі в охоронюваній зоні. Або це будуть чиновники чи можновладці, які потай від громадськості та всупереч законодавству видали дозволи на продаж землі на Парковій дорозі.

Досить гратися з унікальним Києвом! Нинішнє хамство триголового дракона - влада-бізнес-суди - перейшло будь-які межі. Розумію, що прокуратура - одна з частин цієї схеми, але питання поставлено руба і нехай дають на нього відповідь. Треба покарати продавців об’єкта як аферистів, або посадити за ґрати тих, хто сфабрикував документи, які дають право на таке будівництво всупереч можливим і неможливим заборонам.

Схили Дніпра – перлина України, вона захищена безліччю норм українського та світового пам’яткоохоронного законодавства, але це не заважає будувати там вертодром, розширювати Паркову дорогу та будувати інший непотріб. 


Коли я, будучи депутатом Київради, як голова тимчасової контрольної комісії Київради з вивчення ситуації, що склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів у Києві, розглядав ймовірність забудови схилів Дніпра вздовж Паркової дороги, всі чиновники в один голос запевняли мене і громадськість, що ніяких дозволів на будівництво на схилах Дніпра ні в кого немає. 

Хоча, нагадаю, під час роботи комісії стало відомо, що 14 компаніям видані містобудівні умови і обмеження забудови на Парковій дорозі, які нібито на момент роботи комісії (2011-2012 роки) вже втратили свою чинність.

Як тоді розуміти знайдену мною інформацію про продаж землі біля президентського ветродрома в Києві? Чиновники повинні прямо відповісти на це питання: або люди, які продають землю на схилах – злочинці, і відправити їх за грати. Або чиновники в долі з аферистами-забудовниками, і тому вони повинні скласти повноваження і сісти на лаву підсудних.

Саме тому, я також звернувся до голови КМДА О.Попова з проханням надати мені інформацію про те, кому належить згадана земельна ділянка та чи передавалася вона в будь-яку іншу власність зі зміною цільового призначення. А також попросив повідомити, які ще забудови можуть з’явитися на схилах Дніпра відповідно до дозволів, наданих київською владою.

Нагадаю, під час роботи тимчасової контрольної комісії Київради з вивчення ситуації, що склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів у Києві стало відомо, що 14 компаніям видані містобудівні умови і обмеження забудови на Парковій дорозі.

Зокрема, компанії "Амадеус Ко" надана земділянка 2,183 га на Парковій дорозі під будівництво об`єкта транспортної та інженерної інфраструктури (вертолітного майданчика) з граничною забудовою ділянки у 40%. Гранична висота якої не була визначена.

Компанії ТОВ "Астера-С" надана земділянка на Парковій дорозі, 6-10 під будівництво готельно-адміністративно-розважального комплексу з наземним і підземним паркінгами.

ДУСя отримала земділянку на Парковій дорозі, 3-5-7 під експлуатацію та обслуговування нежитлових приміщень, компанія "Атіка" отримала ділянку на Парковій дорозі, 3 під спортивно-оздоровчий комплекс, компанія "Курені" – ділянку на Парковій дорозі, 4 під будівництво готельно-ресторанного комплексу.

КП "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" виділили ділянку на Парковій дорозі, 8-б під будівництво будівель і споруд підприємства, Печерській райраді – для будівництва дитячого майданчика та гостьової автостоянки.

ТОВ "Шевченко, Дідковський і Партнери" отримали землю під будівництво офісно-спортивного комплексу, ТОВ "Ведмідь" – під будівництво тенісного клубу, ТОВ "Альянс-Центр" – під зведення ресторану.

Дочірня компанія НАК "Нафтогаз" отримала землю на Парковій дорозі, 3/5,7 під адміністративно-офісний будинок, компанія "Курені" – ділянку на Парковій дорозі, 4 під реконструкцію ресторану та гостьової автостоянки, ТОВ "Гранд Буд" – на Парковій дорозі, 4 під будівництво готельно-розважального комплексу з підземним паркінгом, компанії "Профіль" – на Парковій дорозі, 16 під реконструкцію існуючого ресторанного комплексу.

Як попереджали ще рік тому експерти (в засіданні комісії брали участь головний геолог-начальник геологічного відділу Публічного акціонерного товариства «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» В. Боковий та старший науковий співробітник Інституту геології НАН України В.Рибін), для руйнування вертодрому на Парковій дорозі чи суттєвого його пошкодження достатньо буде зсуву опор вертолітного майданчика на 15 см. А оскільки процес сповзання ґрунтів схилів є безперервним і не припиниться ні за яких технічних засобів, трагедія може статись будь-коли: через 100 років чи завтра. Як показали подальші події кількість зсувів на схилах Дніпра суттєво збільшилася.

Як наголосили експерти, специфіка структури дніпровських схилів, які складаються із піску, льосу, глини та ґрунту з підземними річками, не дозволяє будувати на них жодних масивних споруд на відстані 40-50 м від краю схилу.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.