Оксана Мась на Венеційській бієнале покаже, як виходити за межі можливого

25 квітня 2013, 14:48
Власник сторінки
0
2452
Оксана Мась на Венеційській бієнале покаже, як виходити за межі можливого

«Квантова молитва» Оксани Мась у рамках проекту Glasstress на світовому арт-форумі №1 - це пропозиція світові очиститися і відродитися у любові

Перед справжнім мистецтвом думки мають завмерти. Так каже художниця Оксана Мась, з якою я, як директор Киiвської мiської галереї мистецтв "Лавра" і засновниця Mironova International Art Group, співпрацюю уже не один рік. Мої думки зупинилися, коли я стояла поруч із Оксаною у майстерні на острові Мурано, де на наших очах лили венеційське найчистіше скло температурою 1200 градусів на розпечений до 450 градусів металевий двигун. Скло поглинало все на своєму шляху, облагороджувало метал, руйнувало зайві для нього деталі двигуна, і через кілька хвилин застигало, створюючи дивовижно-мальовничі візерунки, які  Оксана Мась назвала «Квантовою молитвою».

Я дивилася на цей акт творіння і розуміла, що це гігантський прорив. Ні, не венеційського скла, хоча без нього ніяк, а України на чолі з невгамовною Оксаною Мась. Вона зуміла засвітити зелене світло для  українських художників, які з певних причин не можуть вийти за межі вітчизняного арт-ринку. Саме через політичну ситуацію в Україні у 2011 році на 54-й Венеційській бієнале Оксані Мась не дали Золотого лева за проект «Друге відродження». До Оксаниної копії «Гентського вівтаря» фламандських художників ХV століття братів ван Ейків, викладеної писанками, представники арт-форуму підходили двічі і вибачалися, що її кандидатуру на найвищу нагороду бієнале змушені зняти через «всілякі політичні суди» в Україні.

Що ж, якщо держава не завжди дбає про нас, тоді ми подбаємо про неї. З 1 червня по 24 листопада «Квантова молитва» Оксани Мась буде представлена у Палаццо Каваллі у самому серці Венеції разом із роботами 60 відомих художників із різних країн світу у рамках виставки Glasstress, офіційної програми Венеційського бієнале. Фотографія  двигуна, залитого склом, прикрашатиме обкладинку каталогу Glasstres. А це означає, що «Квантова молитва» Оксани Мась буде на всіх банерах у Венеції, стане візитівкою виставки.

Щоразу після бієнале Glasstress організовує виставки робіт зі скла відомих художників у тих країнах світу, звідки походять учасники проекту. Наступного року ми чекаємо в Києві на зірок сучасного мистецтва з острова Мурано. Керівник проекту Glasstress Надія Тайга попередила нас, що перед тим, як виставка приїде в Україну, ми маємо належно підготуватися. А точніше, вибрати серед молодих художників 4-5 найкращих, які поїдуть у Венецію на острів Мурано і втілять там свої ідеї у склі. Спеціально для цього проекту Mironova Art Group готує конкурс, щоб відібрати тих, хто продовжать скляну традицію.

Адже «Квантова молитва» - це не що інше, як молитва з майбутнього, молитва нової раси, людей, які відрізняються вмінням щиро любити, відчувати тонкі світи і бачити своє майбутнє, це абсолютне очищення і справжня подія для мистецької України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.