Софія Київська та Києво-Печерська лавра не є пам’ятками?

01 квітня 2013, 15:44
Власник сторінки
журналіст
0
2605

Софія Київська та Києво-Печерська лавра з суто юридичної точки зору не є пам’ятками.

Як з’ясувалося, Лавра та Софія виключені з Держреєстру нерухомих пам’яток як пам’ятки національного значення. В той же час, вони не занесені в інші категорії. Тобто, наші національні святині офіційно не є пам’ятками взагалі.

Постановою КМУ від 27 грудня 2001 р. N1761 до Державного реєстру нерухомих пам′яток України було внесено до категорії «пам’ятки національного значення» низку заповідників, зокрема Софію Київську та Києво-Печерську лавру. Але Постановою КМУ від 3 вересня 2009 р. N 928 їх було виключено з цього переліку.

Аргументація Кабміну щодо того, чому заповідники виключили з Реєстру абсолютно зрозуміла, бо вони, виявляється, були внесені у нього як установи, а закон визначає заповідник як «комплекс (ансамбль) пам′яток» або як «природні території та об′єкти», що цілком природно. Що стосується слова «національний», яке зараз присутнє в назві заповідників, то воно сьогодні стосується лише статусу закладів, створених для управління цими заповідниками, а не суті пам’яток. Так, наприклад, слово «національний» в статусі Національного театру оперети стосується назви театру, колективу, закладу, а не приміщення, в якому театр знаходиться.

Слідом за згаданою Постановою 2009 року мала вийти інша постанова, яка б включила унікальні об’єкти до Реєстру вже як комплекс споруд, але, певно, у зв’язку зі зміною уряду, цей документ так і не вийшов.

Я звернувся до Прем’єр-міністра України М. Азарова з проханням включити Національний заповідник «Софію Київську» та «Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Якщо до Держреєстру нерухомих пам’яток не внесені такі видатні пам’ятки як Софія і Лавра, то уявляєте, що робиться в тому Реєстрі стосовно інших пам’яток. Я далекий від думки, що хтось намагається знищити Софію Київську та Києво-Печерську лавру, але все ж вимагаю врегулювати це питання юридично.

Крім того, вимагаю від Кабінету Міністрів України надати доручення відповідним службам здійснити перевірку Реєстру на предмет того, наскільки він відповідає рішенням Кабміну, Мінкульту, ВРУ і Президента щодо охорони пам’яток. А також в терміновому порядку внести до нього ті об’єкти, які з тих чи інших причин, можливо технічних чи юридичний, досі до нього не внесені.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.