Є шанс врятувати Змієві вали

15 березня 2013, 11:40
Власник сторінки
журналіст
0
1076

Управління культури і туризму Київської облдержадміністрації підтвердило мої побоювання щодо нищення Змієвих валів між селами Круглик та Іванковичі...

... та розпочало роботу з підготовки Програми моніторингу стану збереження пам’яток археології «Змієві вали» на 2013-2016 роки.

Між селами Круглик та Іванковичі Васильківського району Київської області розташована частина валу Великого Ходосівського городища (ІХ ст.—IV до н.е.) – відома пам’ятка національного значення (охоронний номер 1000012-Н, постановою Кабміну від 03.09.09 №928).

При перевірці Змієвих валів між селами Круглик та Іванковичі, яке йменується Великим Ходосівським городищем, представниками управління виявлено, що на західній частині пам’ятки з 1988 року розташоване садівницьке товариство «Еколог», ділянки якого приватизували без погодження з органами охорони культурної спадщини. Частина цих садових ділянок розташована в охоронній зоні валу городища. Крім того, членами товариства самовільно захоплюються ділянки, які розташовані на території городища, встановлюються паркани та господарські споруди впритул до валу.

Тому Управління створює комісію для обстеження стану збереження археологічних пам’яток м. Василькова та Васильківського району.

Крім того, обласне управління культури повідомило, що вони інформували про згадану проблему Державну службу з питань національної культурної спадщини Мінкульту, від якої відповіді щодо вжитих заходів так і не отримала.

Розумію, що стараннями одного депутата і одного управління, без підтримки Мінкульту, зберегти Змієві вали не вдасться.

Тому я повторно звернувся до Міністерства культури, з надією, що хоч його новий очільник Л. Новохатько, відреагує на проблему і зробити все можливе, щоб ми спільними зусиллями врятували Змієві вали.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.