Ультиматум Азарову з трьох пунктів щодо Гостинного двору

11 лютого 2013, 06:14
Власник сторінки
журналіст
0
1130

Як відомо,однією з версій займання пожежі, що сталася в Гостинному дворі, є коротке замикання в кабінеті орендаря - науково-дослідного інституту «УкрНДІпроектреставрація». Іншою версією є підпал.

Впевнений, що пожежа в Гостинному дворі є підставою притягнути його орендарів-«ре конструкторів» до кримінальної відповідальності або за статтею ст. 367 ч. 2 КПК за службове недбальство з тяжкими наслідками, або за ст. 29. Закону  України «Про охорону культурної спадщини» щодо нищення, руйнування чи псування пам`яток історії або культури.

В мене немає жодних сумнівів, що стосовно Гостинного двору був здійснений злочин. У випадку підтвердження версії короткого замикання можна говорити про застосування до орендаря приміщення ст. 367 ч. 2 КПК. За підтвердження версії підпалу, мова йтиме про порушення ст. 298 Закону України «Про охорону культурної спадщини».  Питання в іншому: чи наважаться «силовики» відкрити кримінальну справу проти забудовника, якого «кришує» влада?

На моє переконання,  підтвердження будь-якої з обох версій пожежі у Гостинному дворі, дає підстави припинити угоду з орендарем, що потрібно зробити негайно. По-друге, приміщення Гостинного двору якнайшвидше треба передати київській громаді, оскільки ніхто крім неї не знає, як розпорядитися долею Гостинного двору. І третє – виділити кошти на реставрацію Гостинного двору.

Оскільки саме Кабмін винен у тому, що Гостинний двір незаконно втратив статус пам’ятки на момент передачі його орендарю, і, як наслідок, був переданий під реконструкцію (а не реставрацію), то я звернувся до Прем’єр-міністра М. Азарова з вимогою припинити «реставраторам» орендну угоду і передати приміщення київській громаді. Кияни в свою чергу, впевнений, доможуться того, щоб київська влада перетворила Гостинний двір у культурний центр.

А також вимагаю, щоб Кабмін не чекав поки відшкодування за пожежу в судовому порядку буде стягнуте з орендатора, а цільовим призначенням виділив фінансовий ресурс не лише на ремонт спаленої частини Гостинного двору, але й на реставрацію всієї споруди. В іншому разі М. Азаров нестиме персональну відповідальність за подальший розвиток подій.

Хоча відповідальності стосовно того, що вже сталося М.Азарову в будь-якому випадку не уникнути.

Адже в парламенті зареєстровано проект Постанови Верховної Ради України «Про створення Тимчасової слідчої комісії з приводу розслідування порушень пам’яткоохоронного законодавства та встановленої законодавством процедури при прийнятті рішення щодо виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві із списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.